Tradice

U nás má tento svátek již dlouholetou tradici. Tento den oznamoval konec zemědělské sezóny a začátek zimy. Ostatně pranostika praví, že svatý Martin přijede na bílém koni, tedy „přiveze“ první sníh.

Na stole nesmí chybět pečená husa, k níž se také pojí legenda. Povídá se, že sv. Martin byl tak skromný, že se před přijetím do biskupského úřadu schovával mezi husami, které ho však prozradily svým štěbetáním. Svatomartinská husa byla také posledním masem před šestinedělním adventním půstem.

Na základě chuti prvních vín ročníku se zhodnotila úspěšnost celého roku. Pokud vše dobře dopadlo, byla vinařům prodloužena smlouva o další rok. To je přeci důvod k oslavě. Největší svatomartinské vinařské oslavy a slavnosti probíhají na jižní Moravě – v kolébce českého vinařství. Kromě husy a vína se podávají i další delikatesy, o kterých se dozvíte níže.

V zahraničí se často v podvečer zapalují svatomartinské ohně a svátek je rovněž doprovázen průvody, které se v současné době čas od času pořádají i u nás.

Svatomartinské menu

Jak bylo výše zmíněno, tradiční pokrm tohoto svátku je pečená svatomartinská husa, která by měla být vždy dobře vykrmená. Husu pečte společně s jablky, hruškami a švestkami. Nezapomeňte, že s přípravami musíte začít již den předem. Pečení husy zabere několik hodin, výsledek je ale o to lahodnější. Společně s husou podávejte červené zelí a knedlíky. Co se týče knedlíků, můžete zvolit svůj oblíbený druh nebo celkový pokrm zpestřit jejich variacemi.

Švestkové svatomartinské koláčkyCelý sváteční den se slaví, proto jej musí doprovázet nějaké sladké dobroty. Nejčastěji se podávají svatomartinské rohlíčky plněné ořechovou nádivkou, švestkové svatomartinské koláčky nebo posvícenské koblihy. Pokud tradici obvykle nedodržujete, určitě stojí za to alespoň jednou vyzkoušet.

Na sv. Martina nesmí v žádném případě na stole chybět svatomartinské víno. Jedná se o první vína nového ročníku neboli mladá vína. V ČR jsou povoleny 4 odrůdy, které mohou nést název „Svatomartinské víno“: Müller Thurgau a Veltínské červené rané pro bílá vína a Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro růžová a červená vína. Pro tato vína je typická ovocná chuť, nižší obsah alkoholu (kolem 12%) a vlastnosti suchých a svěžích vín. Podle tradice se svatomartinské víno podává 11. listopadu přesně v 11 hodin.

Tipy při přípravě husy

Máte-li k dispozici husu z některého z domácích chovů, jistě se nevyhnete škubání přebytečných pírek. Jemnější pírka můžete i opálit zapalovačem. Dokonale očištěná husa je základem pro skvělý výsledek. Poté z ní vyjměte droby (pokud tedy není bez drobů) a odřízněte křídla před prvním záhybem. Obojí můžete použít například na přípravu polévky.

Jak bylo výše zmíněno, je vhodné začít již den předem. Husu důkladně osolte a okmínujte i zevnitř a vložte do chladničky přes noc odpočívat. Maso krásně zkřehne a kmín ho příjemně provoní. Teď máte na výběr dvě možnosti:

Buď můžete pokračovat dle výše zmíněného receptu, nebo můžete husu péct přes noc. V druhém případě byste ji osolili a okmínovali hned ráno a večer se vrhli na pečení. Nezapomeňte ji alespoň dvě hodiny před pečením vyjmout z chladničky, aby si trochu odpočinula v pokojové teplotě. Následně ji vložte do pekáče i s podzimním ovocem, přikryjte alobalem a pečte při 80°C přes noc zhruba 10 hodin. Poté odkryjte alobal, propíchejte husu vidlicí a několikrát ji přelijte výpekem. Zvyšte teplotu na 180°C a pečte odkryté přibližně další hodinu až dvě, než se na povrchu vytvoří křupavá kůrka.

Zbylé vyškvařené sádlo můžete také dále použít. V chladničce vám vydrží i měsíc.

Kachna jako možná alternativa

Pokud dáte raději přednost levnějšímu kachnímu masu před husím, můžete se vrhnout na některý z našich receptů. Dvanáctihodinová kachna se připravuje téměř stejně jako svatomartinská husa. Avšak při přípravě kachny v receptu často nechybí med na zjemnění její chuti. Někdy se také kachna peče s trochou mléka, které ji také ve výsledku zjemní.

Šestihodinová kachnaReceptem na šestihodinovou kachnu si můžete dobu pečení zkrátit na polovinu bez negativních dopadů na vaší hostině.

Myslíte, že nám letos svatý Martin přiveze sníh?