Sushi a jeho původ

Dnes si můžete na sushi pochutnat ve všech koutech světa. Za původem sushi se ale musíme podívat do jeho rodného Japonska. První zmínky pocházejí již ze 7. století. Původně nevznikalo pod kulinářskou záminkou, ale víceméně náhodou. Osolené čerstvé rybí maso se balilo do rýže, která maso dobře zakonzervovala. Rýže se však společně s masem nekonzumovala. Postupem času se zjistilo, že maso je výtečné i dohromady s rýží, a tak postupně vznikaly po celém Japonsku jednotlivé recepty. Sushi však v doslovném překladu znamená kyselá rýže. Nakonec se ale tento název ujal pro celý pokrm.

Existuje jen několik druhů sushi, Japonci totiž kladou velký důraz na tradici a vyhýbají se experimentování. Proto také jeden druh, který je nejvíce extravagantní, vůbec nepochází z Japonska. Avšak každý druh může mít mnoho kombinací podle přidaných surovin, proto se i tak jedná o velmi rozmanitý pokrm. Zde vám představíme několik základních typů:

Maki sushi

Nejzákladnějším a nejvíce oblíbeným druhem je maki sushi – rolky plněné rýží a kousky čerstvých ryb nebo zeleniny, přičemž náplň je zabalena do řasy nori pomocí bambusové podložky. Rolka je následně nakrájena na stejná kolečka, která se namáčí do sojové omáčky a do wasabi. Mezi jednotlivými sousty se podává nakládaný zázvor, který neutralizuje chuť a zároveň je velmi chutný.

Nigiri sushi

Když rukama vytvoříte z rýže váleček a navrch přiložíte kousek čerstvé ryby, získáte nigiri sushi.

Nigiri sushi

Na první pohled jednoduchá varianta, avšak rýžový váleček by měl mít kolem 15 gramů a každý by měl mít stejnou konzistenci – neměl by se při úchopu hůlkami nebo prsty rozpadat a zároveň by neměl být příliš tuhý, aby se zachovala správná chuť rýže. To si vyžaduje trochu tréninku. Můžete se také setkat s variantou, kde maso s rýží spojeno proužkem řasy nori, která zde má především ozdobnou funkci. Podávejte rovněž se sojovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

Temaki sushi

Temaki sushi jsou kornoutky vytvořené z řasy nori s náplní. Náplň tvoří především rýže a dále čerstvé rybí maso, kaviár, krevety, okurka a například nakládaná ředkev. Oproti předešlým druhům je temaki suši větší než jedno sousto.

Kalifornské sushi

Kalifornské sushi

Název napovídá, že právě tento druh nepochází z Japonska. Jedná se o experimentálnější druh, který jsme nakousli již na začátku článku. Jedná se v podstatě o obráceně připravené maki sushi. Kousky čerstvé ryby, uzeného lososa či jiné náplně jsou obaleny řasou nori, na kterou je následně nabalena rýže. Často bývá povrch rýže ozdoben sezamovými semínky nebo kaviárem z létajících ryb.

Jak na sushi rýži

Na sushi se používá především kulatozrnná rýže nišiki, která obsahuje větší množství škrobu. Rýži nišiki nejdříve několikrát properte ve studené vodě. Voda by po proprání měla být téměř čirá. Poté nasypte rýži do hrnce a přidejte vodu (1,2 díly vody na 1 díl rýže) a nechte přibližně 4 minuty stát. Následně ji vařte pod pokličkou přibližně 13 minut. Během vaření neodklopujte pokličku. Po uvaření nechte rýži v hrnci pod pokličkou odstát ještě 20 minut.

Teprve po 20 minutách vyklopte rýži do mísy, lehce promíchávejte a chlaďte vějířem nebo stolním větrákem. Nyní je řada na přidání nálevu. Smíchejte rýžový ocet, sůl a cukr, přilijte nálev do rýže a promíchejte. Rýže bude díky tomu krásně lepkavá a tvarovatelná. Na kilogram uvařené rýže stačí 1 decilitr nálevu.

Dále postupujte podle receptu vámi vybrané varianty sushi. Při další práci s uvařenou rýží si vždy namáčejte ruce do studené vody, nebude se vám pak lepit na ruce. Stejně tak, když budete krájet maki sushi rolky, namáčejte nůž do studené vody. Rolky se vám budou krájet mnohem lépe a řezy budou vypadat jako od japonských mistrů.