Z dětství si jej určitě pamatujete jako oblíbenou zeleninu Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla zdecimovat jeho nepřátele. A není se čemu divit! Špenát je bohatý na železo, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu. Zároveň je víc než jakákoliv jiná zelenina plný vitaminu K, který je důležitý pro zdraví kostí. Tělu dodá i vitaminy A a C, kyselinu listovou a hořčík.

Ideální přísada pro rychlovky

Špenát je k mání celý rok, jeho sezóna však trvá od dubna do září. Při nákupu hledejte zářivě zelené lístky, křupavé stonky a svěží vůni. Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku. Oplachujte až těsně před přípravou, jinak listy nasáknou vodou. Opláchnutí by mělo být důkladné ale krátké, aby se neodplavily živiny rozpustné ve vodě.

Mladé světlejší lístky se hodí syrové do salátů, starší tmavě zelené se obvykle vaří. Špenát má jednu velmi praktickou vlastnost - je hrozně rychle hotový - a jednu nepraktickou: při vaření se dramaticky scvrkne jeho objem. Se sáčkem špenátu o objemu 450g při nákupu počítejte pro dva lidi.

Přípravu si můžete načasovat zhruba takto: Restovaný špenát je hotov za 8-10 minut, v páře mu stačí 3-4 minuty a na pánvi wok dokonce jen 1-2 minuty.

Špenát pětkrát jinak:

1. Nahrubo nasekané lístky vám budou chutnat v salátech, s vajíčky, v sendvičích a v polévce – zkuste je přidat do naší čočkovky místo klobásy, nasypte je do netradiční studené avokádové polévky, která je přímo stvořená pro horké letní dny.

Špenátová polévkaNebo je nechte zazářit jako hlavní hvězdu v receptu na zdravou špenátovou polévku.

2. Špenát nemá rád trápení dlouhou tepelnou úpravou. Jako základní přípravu jej stačí nechat chvíli zavadnout ve vroucí vodě nebo na horkém oleji, jako v našem receptu na sezamový špenát.

3. Krémový špenát připravený se smetanou je vynikající k těstovinám; vyzkoušejte třeba náš recept na špenátovou omáčku. S takto upraveným špenátem si skvěle rozumí parmezán či sýr feta, česnek a špetka muškátového oříšku.

4. Vaření špenátu v páře pomůže zachovat nejvíc blahodárných živin. Abyste baštili co nejzdravěji, zahřejte špenát v pařáku a hned po zavadnutí jej ponořte do studené vody s ledem, která zastaví proces vaření. Pak slijte a jemně vyždímejte přebytečnou vodu.

Špenátové pestoTakto upravený vám může posloužit třeba jako základ pro variantu  špenátového pesta nebo studeného jogurtovo špenátového dipu.

Jak bezvadně vyždímat špenát: Obětujte jednu čistou utěrku, která bude sloužit jen ke ždímání špenátu (zaručeně se totiž zabarví). Nasypte na ní spařený špenát, zabalte do válečku a vyždímejte nad dřezem stejně, jako třeba mokrý ručník. Hotovo!

 

5. Držíte dietu nebo si dáváte detoxikační kúru? Hrst rozmixovaného špenátu přihoďte do zdravého zeleninového koktejlu k snídani nebo k svačině; vaše tělo s ním získá extra fytoživiny a vlákninu. Fytoživiny jsou velmi prospěšné látky, které nepatří do kategorie minerálů ani vitaminů. Najdete je v rostlinách v podobě antioxidačních látek a enzymů, které podporují imunitu a funkce jater, mají ochranné a léčivé účinky.