Severní Čechy – chmel světové kvality

Žatecko je proslulé kvalitním chmelem, ze kterého se vyrábí neméně kvalitní pivo. Na severu Čech se k jídlu obvykle podává například chlebová polévka nebo česnečka. Severočeši milují houby, i když se každý rok houbová úroda úplně nevydaří. Pro tento případ si je v hojné sezóně raději sterilují. Mezi speciality regionu patří houbové karbanátky.

Jižní Čechy – kapr a mléko

Ne, opravdu se nejedná o pokrm z kapra a mléka, nýbrž o dva ze symbolů jižních Čech. Třeboňsko je kapry vyhlášené. Smaženého kapra tu snad na Vánoce nikdo ničím nenahradí. A kvalitní mléčné produkty jsou pro jižní Čechy rovněž synonymem, i proto odtud pochází výtečná krémová kulajda. Za opravdovou regionální specialitu zde považují kočičí svatbu. Nebojte, tento pokrm má kočičí pouze v názvu. Jedná se o směs vařeného hrachu a ječných krupek s osmaženou cibulkou a česnekem.

Východ – Český ráj

Východní Čechy jsou mimo jiné rájem perníku. Pardubický perník je proslulou záležitostí, každý rok se dokonce konají perníkové slavnosti. Za další z místních specialit můžeme považovat hrachovou kaši s uzeným masem či uzené na sladko neboli švestouka, kterou nejlépe doplní bramborové špalíčky.

Západní Čechy – pivní království

Západní Čechy mohou vděčit zejména městu Plzeň za skvělé pivo, které si vydobylo slávu i ve světě. Svou úlohu zde zastává i výtečný karlovarský knedlík, který si můžete připravit sami doma. Další specialitou ze západu je kynutý bramborák neboli báč, který lze podávat i se sladkou švestkovou omáčkou. Češi milují pivo i v pokrmech. Na západě Čech k tomu mají dvojí důvod. Když do jablečného závinu přidáte pivo, získáte pivní štrúdl. Krkovička na pivu má ale také něco do sebe.

Vysočina – synonymum nejen pro salám

Salám Vysočina a jeho chuť pozná opravdu každý. Vysočina nabízí ale mnohem více. Každý podzim se zde konají slavnosti brambor. Tradiční bramborák se zdejší obyvatelé nebojí považovat za regionální specialitu. O tom by se ale mohly vést spory, proto mají další speciality, které jsou pro Vysočinu opravdu typické. Jednou z nich jsou mrkvance, které pocházejí původem z Polné. Jedná se buchtičky z kynutého těsta plněné ochucenou mrkvovou náplní.

MrkvancePodle legendy mrkvance vymysleli v Polné, kde je dodnes pečou o pouti. Byly ale tak dobré, že se rozšířily po celé oble hornaté Vysočině, a pečou se v neděli i ve všední den. Mají zvláštní skladkokořeněnou chuť, která je návyková. 

Střední Morava – zlatá Haná

Hanou reprezentují bezpochyby olomoucké tvarůžky, které si můžete vychutnat buď čerstvé, nebo si je můžete naložit.  Z tvarůžků si můžete připravit také hanáckou syrnicu. Mezi další speciality řadíme vepřového vrabce podávaného se špenátem i se zelím nebo kulajdu stejně jako v jižních Čechách.

Hanácká syrnicaVoní po typickém vyzrálém sýru a zdobí tuhle úrodnou a bohatou Hanou nesmírně jednoduchým a přitom strašně dobrým receptem. 

Severní Morava – Slezko je tam, kde hučí Odra

Polští sousedé jsou zde bráni jako bratři, proto je v této oblasti vliv polské kuchyně naprostou samozřejmostí. Slezané s velkou oblibou připravují bigoš - specialitu ze dvou druhů masa (hovězí a vepřové), dvou druhů zelí (čerstvé a kysané), sušených hub, papriky, protlaku a koření. Na první pohled se může zdát, že tento dušený pokrm odpovídá spíše maďarské kuchyni. Pravda se nenachází daleko, jisté vlivy maďarské kuchyně se totiž dostaly i do Polska.

Na severní Moravě se každý rok konají borůvkové hody. Po tuto dobu není na denním pořádku jiný pokrm než sladké borůvkové knedlíky.

Jižní Morava – ve znamení vína

To, že víno je symbolem jižní Moravy, není třeba dlouho vysvětlovat. Za vše mluví stovky hektarů s vinnou révou a jejich krotitelé – vinaři, kteří dělají svou práci opravdu poctivě. Každý vinař vlastní svůj vinný sklípek, kde uchovává své poklady. Není tedy divu, když je vína dostatek, že se víno objevuje i v pokrmech. Takový králík na moravském víně podávaný s chlupatým knedlíkem dostane svou chutí na lopatky snad každého.

Slovensko se nachází hned za rohem, proto se nelze divit, že sem zasáhla i tamní kuchyně například v podobě trdelníku nebo přesňáků - bramborových placek s náplní (v tomto případě z husích jater).

Z vyhlášených znojemských okurek se zde připravuje znojemská s rýží. Jižní Morava je rodnou půdou pro chřest, který se u nás těší stále větší oblibě. Lze z něho připravit lahodnou chřestovou polévku s pošírovaným vejcem.

Dobré jídlo tu kromě vína zapíjejí místními pálenkami, z nichž nejznámější může být slivovice.