Porcování kachny

Jakmile se naučíte porcovat jeden druh drůbeže, budete automaticky umět všechny. Jejich jediný rozdíl je ve velikosti. Na porcování budete potřebovat samozřejmě jednu celou kachnu bez drobů a ostrý kuchyňský nůž.

Odřízněte končetiny

Připravte si kachnu na pracovní plochu a nejprve ji odřízněte křídla. Řežte vždy mezi klouby, abyste nemuseli přeřezávat kost. Je to velmi snadné.

Obdobným způsobem odřízněte stehna. Lehce si je nařízněte, pak otočte kloubem a mezi klouby stehno odřízněte.

Vykostěte prsa

Nyní položte kachnu prsy vzhůru. Uprostřed se nachází hrudní kost, která je lehce nahmatatelná. Řízněte podél ní tak, abyste od ní oddělili prso. Nepůjde to jedním řezem. Stačí, když pak chytíte prso, přitlačíte nožem ke kosti a prso budete od kosti pomalu oddělovat. Stejný postup opakujte i u druhého prsa.

Dejte si záležet, ať vám na kosti nezůstane zbytečně moc masa.

Nevyhazujte zbytky

Skelet, co vám po naporcování zbyl, neobsahuje skoro žádné maso. Přesto ho určitě nevyhazujte. Může se vám hodit na přípravu vývaru nebo šťávy k masu například společně s křídly.

Opečená kachní prsa se svěžím salátem

Na tento recept budete potřebovat 2 kachní prsa, která jste získali naporcováním kachny, dále sůl, pepř, žampiony portobello, citronovou šťávu a hrst čerstvé petrželky. Ingredience na salát naleznete níže.

Připravte si prsa

Vykostěná prsa nejprve očistěte. Odřízněte přebytečné zbytky a šlachu, která se nachází na spodní straně.

Poté otočte prsa kůží nahoru a naříznete ji spíše špičkou nože křížem na několika místech. Dejte pozor, abyste neřízli do masa. Poté maso z obou stran osolte a opepřete.

Opečte maso

Rozpalte suchou pánev. Nelijte do ní žádný olej ani jiný tuk, kachna totiž v sobě obsahuje spoustu tuku.

Položte kachní prsa na rozpálenou pánev kůží dolu a nechte je hezky zapéct. Přitom s nimi nehýbejte.

Po chvíli maso pustí do pánve spoustu tuku, přičemž většinu vylijte. Jinak by vám maso zhořklo. Poté ho obraťte.

Opečené maso vyjměte z pánve a nechte odpočinout kůží nahoru.

Pár žampionů a dokreslení chuti

Žampiony portobello nakrájejte na tenké kousky a přihoďte k masu. Budou se restovat na kachním sádle, čímž získají skvělou chuť. Trochu je osolte a přidejte pár kapek citronové šťávy a po chvíli ještě trochu nasekané čerstvé petrželky.

Orestované žampiony vyjměte z pánve a naopak do ní vlijte trochu červeného octa a nechte ho odpařit. Pochytá totiž z pánve všechny chutě, které pak přilijte k salátovému dresinku.

Svěží zeleninový salát

Na salát budete potřebovat několik cherry rajčátek, listy různých salátů a trochu pažitky. Na dresink budete potřebovat trochu červeného vinného octa, hořčici a trochu olivového oleje.

Připravte salát a smíchejte dresink

Na salát nakrájejte cherry rajčátka napůl, salát na trhejte na kusy a vložte je do mísy. Přidejte ještě nasekanou pažitku.

Na dresink smíchejte v misce trochu vinného octa, lžíci hořčice, olivový olej a vinný ocet z pánve, který z ní posbíral všechnu chuť. Dresink pořádně zamíchejte.

Dokončete recept

Dresink nalijte na salát, přidejte restované žampiony a nejlépe rukama ho promíchejte a načechrejte, aby byl hezky vzdušný.

Odpočatá kachní prsa nakrájejte na kousky a naskládejte je na salát a podávejte.