Připravte si pečeného králíka

Na pečeného králíka s bílým vínem na kořenové zelenině budete potřebovat králíka vcelku, kousek pórku, kousek řapíkatého celeru, kousek mrkve, jednu cibuli, dva stroužky česneku, zhruba dvě deci bílého vína, kapku oleje, kousek másla, dvě snítky rozmarýnu a sůl s pepřem na dochucení.

Kromě toho se neobejdete bez trouby a kastrolu či zapékací mísy na pečení. Další náčiní, jako je nabroušený nůž apod., je samozřejmostí.

Ze všeho nejdřív si předehřejte troubu na 160°C, pak teprve pokračujte dle následujících instrukcí.

Nakrájejte zeleninu

Na menší kousky si nakrájejte pórek, řapíkatý celer, cibuli a mrkev. K tomu si nakrájejte ještě nadrobno česnek. Ten stačí oloupat, rozmáčknout a pokrájet.

Nakrájenou zeleninu vložte do kastrolu nebo zapékací mísy podle toho, co máte k dispozici.

Naporcujte králíka

Králíka si rozdělte na části. Nejprve odřízněte zadní část, která začíná u stehen. Tu si pak rozpulte, čímž rozdělte stehna od sebe.

Dále odřízněte přední část, kde se nachází přední běhy. Ty z přední části rovněž odřízněte. Zbytek přední části jen přepulte a dejte k zbylému masu.

Zbyl vám tedy hřbet, který vykostěte. Nejprve odřízněte okrajové tenké části masa. Ty můžete přihodit k masu, co se bude péct. Dále nařízněte hřbet u páteře a odřízněte filátko. Je to podobné, jako kdybyste vykosťovali kuřecí prsa.

Filátka odblaňte a dejte stranou. Zbytek hřbetu přepulte a přihoďte k masu.

Ochuťte maso

Ještě než maso vložíte k nakrájené zelenině do zapékací mísy, musíte ho ochutit. Z obou stran ho tedy dobře osolte a opepřete.

Poté ho rozložte do pekáče na zeleninu. Zalijte ho bílým vínem, zakápněte olejem a vhoďte na něj dvě snítky rozmarýnu. Ten nemusíte ani krájet ani otrhat, jednoduše ho po pečení vyjmete. Nakonec ještě navrch vhoďte dva kousky másla.

Zapékací mísu vložte do trouby a pečte zhruba hodinu a půl.

Připravte si přílohu

Mezitím, co se králík peče, vrhněte se na přípravu přílohy, čímž jsou restované žampiony portobello s petrželkou.

Budete potřebovat několik žampionů portobello (poznáte je tak, že jsou mnohem větší než klasické žampiony), trochu olivového oleje, kousek másla, čerstvou petrželku, kmín, majoránku a sůl a pepř.

Nakrájejte a ochuťte žampiony

Z žampionů odřízněte nožičky. Sice jsou nožičky již odřezané, ale vždy tam ještě kus zbývá. Poté je rozřízněte napůl.

Žampiony položte kloboučkem dolů a osolte je a opepřete. Na spodní části totiž bude držet sůl a pepř mnohem lépe než na kloboučku.

Restujte žampiony

Pánev rozpalte nejprve na sucho. Teprve poté přilijte trochu olivového oleje. Po chvilce vyskládejte na pánev žampiony opět nejprve kloboučkem dolu. Stačí jim z každé strany zhruba 2 až 3 minuty.

Poté, co jste žampiony vyskládali na pánev, si vedle nasekejte hrst čerstvé petrželky. Tou pak posypte žampiony na pánvi. Posypte je stejně tak ještě trochou kmínu a majoránky.

Ke konci restování přidejte k žampionům ještě kousek másla, který nechte rozpustit a žampiony v něm následně promíchejte.

Finalizujte

Králíka vyjměte z trouby a nechte chvilku odpočinout.

Pečený králík s bílým vínem - Zdeněk Pohlreich a jeho Škola vaření Na talíř nejprve vložte restované žampiony, poté kousek králíka a navrch dejte alespoň dvě nebo tři lžíce omáčky z pekáče včetně upečené zeleniny.

Porci můžete ještě ozdobit větvičkou rozmarýnu.