Cukroví napeču pár dní před Vánoci

Do pečení cukroví se spousta lidí raději nehrne a nechává to na svých maminkách, případně babičkách, protože od nich je to zaručeně nejlepší. Pokud se ale rozhodnete cukroví péct a víte, jak na to, měli byste mít i pár dalších informací.

Upéct všechno cukroví těsně před Vánoci určitě dobrý nápad není. Zaprvé pokud budete péct více druhů v jeden den, v ten den už nic jiného nestihnete. A zadruhé to nejdůležitější - cukroví potřebuje nějakou dobu uležení, aby mělo co nejlepší chuť. Ideální je zhruba čtrnáct dní předem.

Na salát koupím nějaké brambory

Chystáte-li se připravit bramborový salát, bude jistě muset vyrazit na nákup pro to nejdůležitější - brambory. Existují desítky různých odrůd, přičemž každá se hodí na něco jiného. Dnes ale máme v obchodech brambory rozdělené spíše podle varných typů než podle odrůd. A to by vás při nákupu brambor na salát mělo zajímat nejvíce.

V každém případě se poohlížejte po bramborách varného typu A neboli po takzvaných salátových bramborách. Pokud byste použili varný typ B nebo nedej bože C, budete mít místo salátu akorát tak kaši. Stejně tak vybírejte raději stejně velké brambory, aby se uvařily všechny rovnoměrně.

Salát uvařím až na Štědrý den ráno

Stejně jako u cukroví i bramborový salát potřebuje uležet, aby to bylo to pravé ořechové. Naštěstí pro vás nemusíte připravovat salát dva týdny dopředu, ale ideálně pouze den předem. Je to důležité, protože v uleželém salátu se hezky propojí chutě, což je na výsledné chuti dost znát. Nenechávejte proto přípravu tohoto svátečního pokrmu na poslední chvíli.

Brambory na salát nakrájím, a pak uvařím

Pokud se chystáte brambory omýt, oloupat, nakrájet, a pak teprve uvařit, zadržte. V každém případě byste měli brambory vařit celé a ve slupce. Po uvaření byste je měli nechat vychladit, a až poté oloupat a nakrájet na požadované kostičky. Jedině tak docílíte té správné konzistence uvařených brambor.

Na salát smíchám suroviny a pořádně zamíchám

Připravit bramborový salát není jen tak. Téměř každá rodina má svůj vlastní recept, který si předává po generace. Někdo vyznává pořádný a vydatný salát, jiný má zase raději nějakou odlehčenou verzi. Jedno mají ale společné, musíte být opatrní při jeho přípravě. Jakmile jen vložíte do mísy všechny potřebné suroviny včetně majonézy a pořádně zamícháte, vznikne vám z toho tak akorát kaše, která nebude vůbec dobře vypadat.

Všechny řízky usmažím v jedné várce oleje

Už jsem se o tom zmiňoval zejména u obalovaných ryb. Platí to ale také i u ostatních řízků. Pokud jste zvyklí se vším šetřit, pro jednou toho nechte. Podle mě si totiž každý řízek, respektive každá várka řízků na pánvi zaslouží svou porci oleje. A to bez ohledu na to, zda při celkovém smažení spotřebujete litr oleje nebo půl. Smažit totiž v oleji s přepálenou strouhankou není nic moc hezkého a ani to po vaší kuchyni nebude moc dobře vonět. Tato vánoční příležitost si přece zaslouží skvělé zlatavé řízky bez připálených kousků strouhanky.

Vánoční kalendář