Pokud není měkký, není zralý

První problém obvykle vzniká již v obchodě či na trhu při výběru toho správného kusu. Pokud máte dojem, že zralý lilek by měl být dostatečně měkký, mýlíte se. Ideálně byste měli sáhnout po menším a pevném kousku, který má světlou dužinu. Tu ale poznáte až doma. Nicméně pokud lilek zmáčknete, měla by se pružná slupka vrátit na své místo.

Když tedy vyberete správný kus a doma přeci jen po nějaké době měkké místo na lilku najdete, odřízněte ho. Stejně tak vyjměte i tmavnoucí semínka. Ta by mohla být hořká stejně jako zmíněné měkké části.

Lilek nejím, protože je vždy hořký

Mýtus o hořkosti lilku se ho drží dodnes. Většina lidí nemá ráda lilek právě pro svou nahořklou chuť. Proto se před přípravou nechal takzvaně vypotit. V podstatě se nakrájel na plátky či jakékoliv jiné kousky a posolil se. Lilek pak pustil svou hořkou šťávu, kterou jste mohli ještě trochu vymačkat za pomocí ubrousků nebo čisté utěrky.

Současné odrůdy již zdaleka tak hořké nejsou, proto je není nutné nechat vypotit. Při jednom druhu tepelné úpravy to však nutné je. K tomu se dostáváme nyní.

Z tašky rovnou na pánev

Chystáte-li se lilek smažit, výrazně doporučuji jej předtím nasolit a nechat vypotit. Pokud tak neučiníte, Nasákne vám lilek spoustu oleje z vaší pánve, a to si pak na něm moc nepochutnáte. Při vypocení jeho struktura houstne, čímž se zabrání k nasáknutí například právě oleje. U zbylých tepelných úprav, jako je pečení či grilování, to není nutné.

Nakrájím si to den předem

V případě, že si rádi připravujete veškeré ingredience předem, a pak s nimi jednoduše při vaření pracujete, u lilku to budete muset udělat jinak. Protože pokud se rozhodnete pro přípravu lilku, určitě jej začněte zpracovávat až těsně před úpravou. Jinak vám totiž jako například avokádo zhnědne, což je samozřejmě nežádoucí. Lepší je pracovat vždy s čerstvými surovinami. A pokud doma neprovozujete závodní jídelnu, z tak velkého množství surovin vařit nebudete, abyste si je museli krájet den nebo několik hodin předem.

Na lilek jedině grilovací koření

Nemáte-li dostatečnou fantazii a rádi používáte směs grilovacího koření, tak na to u lilku prosím zapomeňte. To, že se chystáte s lilkem na gril, neznamená, že máte automaticky použít grilovací koření. Dám vám proto nějakou inspiraci. K lilku se skvěle hodí například oregano, které je stejně jako samotný lilek používáno velmi často ve středomořské kuchyni. Další bylinky, které s ním skvěle pracují, jsou petržel nebo koriandr. Kromě bylinek skvěle pracuje i například s česnekem. Samozřejmě skvěle sedí na grilu i s dalšími druhy zeleniny, jako je cuketa či paprika.

Grilovaný lilek s rajčatyLilek neboli baklažán si fantasticky rozumí s česnekem a bylinkami, jako je oregano, petržel a koriandr.​ Více inspirace najdete v článku Jak připravit lilek.