Půjdu na to s holýma rukama

S chilli samozřejmě můžete manipulovat holýma rukama, to vám nikdo nezakáže. Ale také vám nikdo nezaručí, že si pak náhodou během dne nesáhnete do oka či neodskočíte na záchod. Chilli stejně jako v puse pálí i například v očích i v jakékoliv jiné sliznici. Proto doporučujeme při manipulaci s chilli papričkami používat ochranné latexové rukavice. Budete tak míst jistotu, že vás bude chilli pálit jen tam, kde má.

Nakrájím to na pořádné kusy

Pokud čerstvé chilli papričky nakrájíte na větší kousky, jejich chuť vám pořádně neprostoupí připravovaným pokrmem. Bude vás tedy pálit jen dané sousto s kouskem chilli.

Stejně tak pokud připravujete pokrm z čerstvých chilli papriček, chcete je v pokrmu cítit, a přesto nechcete mít celý pokrm tak pálivý, doporučujeme odstranit semínka. Semínka totiž pálí nejvíce z celé papričky.

To uděláte tak, že papričku podélné rozříznete a nožem vyškrábnete veškerá semínka. Kdyby někdo nevěděl, jak na to, může mu pomoci to, že se to dělá obdobně jako s vanilkovým luskem.

Dýňová polévka s chilliTeď když víte, čemu se při práci s chilli vyvarovat, můžete si připravit lahodnou podzimní dýňovou polévku. Zahřeje vás i právě díky chilli.

Papričky orestuji pěkně dohněda

Pokud se rozhodnete papričky orestovat či osmažit pěkně dohněda, riskujete to, že zhořknou, a zkazí vám tak celý pokrm.

Papričky není vůbec třeba pořádně restovat, stačí je přidat již do nějakého základu. Pokud se ale rozhodnete je orestovat, určitě to neprovádějte na sucho. S kapkou oleje to půjde lépe.

Chilli přidám až těsně před servírováním

Přidat chilli do pokrmu, až když je talíř na stole, opravdu není ideální. Samozřejmě jsou případy, kdy se tomu nevyhnete. Například jste-li jediný konzument chilli v rodině. Pokud ale holdujete pálivým jídlům všichni, měli byste při vaření přidat chilli již na začátku, respektive do nějakého základu. Například již k restované cibulce, zelenině apod. Chilli tak krásně prostoupí celý pokrm a jeho chuť nebude jen povrchová jako při dochucení těsně před konzumací.

Zapečené papričkyMáte-li chilli papričky opravdu rádi, vyzkoušejte recept na zapečené chilli papričky s kozím sýrem.

Ještě toho není dost, raději přidám

Každý konzument snese jiné množství, někdy ale neodhadnete ani sami sebe. Pokud si myslíte, že to ještě není dost a přidáte, můžete pak při dokončení pokrmu zjistit, že jste to přehnali. Chilli totiž uvolňuje svou pálivost postupně.

Proto například při přípravě guláše, který se nechává nejlépe uležet do druhého dne, to bude nejvíce znát. Při dovaření se vám to bude zdát málo pálivé a druhý den to sníte se slzami v očích.

Moc to pálí, zapiji to vodou

Pokud jste to s konzumací chilli přepískli a máte pocit, že se ve vašich ústech právě nachází láva, vodou si určitě nepomůžete. Stejně tak si nepomůžete ani chlebem, což vám jistě také někdy někdo doporučil.

Kapsaicin, který zapřičiňuje to, že vás to pálí, je rozpustitelný v tucích. Tudíž vám jistě pomůže zapít to mlékem, smetanou, zajíst to tvarohem či sýrem. Pálit vás to nepřestane úplně, ale trochu se vám uleví.