Špinavý gril utváří atmo

Pokud si myslíte, že by vaši hosté měli vidět, že jste profesionál a že se na vašem grilu opravdu často griluje, přesvědčte je svým umem. Nikoliv zadělaným roštem. Zbytky jídla a tuku nemají na roštu co dělat. Ugrilovanému jídlu to nedodá lepší chuť, natož pak lepší vzhled. Naopak bude to ještě horší a navíc při opětovném spálení těchto zbytků je plamen překvapivě větší, než byste čekali.

Před každým grilováním očistěte rošt nejlépe drátěným kartáčem, kterým lze nečistoty rychle a pohodlně odstranit. Pokud nemáte kartáč, můžete zvolit ještě jeden způsob, který je ale méně ideální. Rozpálíte gril a necháte zbytky z roštu opálit nad plamenem z obou stran. Tím docílíte alespoň částečného odstranění zbytků nečistot.

Zapálím a griluju

Nenechte se zmást slovíčkařením. Pokud by výše bylo „rozpálím a griluju“, pak by to bylo správně. Většina lidí dnes nevyužívá klasický způsob rozpalování pomocí zápalek a novin a následného grilování na dřevě. Proto je nutné palivo, nad kterým grilujete, pořádně rozpálit. Zejména používáte-li tekuté a pevné podpalovače. Ty musejí nejdříve kompletně shořet. Stejně tak u dřevěných briket nebo uhlí, které se musí pořádně rozžhavit. Počkat se jistě vyplatí. Nejenže vaše maso nebude ihned připálené, nebudou se zároveň do něho absorbovat výpary z rozpalujícího se uhlí. Navíc na rozžhaveném grilu se griluje mnohem lépe než nad střídavými plameny z rozpalujícího se uhlí.

Po setmění je to nejlepší

Pokud máte rádi romantiku zapadajícího slunce nebo začínáte s grilováním z jakéhokoliv důvodu až po setmění, nespoléhejte jen na světlo či plamen z grilu. Měli byste mít rovněž k dispozici zahradní osvětlení v podobě lampy, louče nebo klidně také čelovku. Při práci s ohněm se hodí jednak vidět a také mít volné ruce. Jedině tak budete mít vše dobře pod kontrolou.

Maso je ugrilované, jde se jíst!

Právě jste dodělali všechny pochoutky na grilu a chystáte se servírovat. Přátelé u stolu již nedočkavě vyhlížejí své šťavnaté steaky s grilovanými fazolkami, přičemž jeden z nich vám již otevírá vychlazené pivko. Počkat. Vypnuli jste plyn na grilu? Přikryli jste gril pro snížení žáru? Pokud ne, je nejvyšší čas udělat to ihned. Po dobrém jídle a pivku na to s lehkostí zapomenete.

Máme hotovo, jde se uklízet

Nesnažte se zlikvidovat rozžhavený gril bezprostředně po konzumaci veškerého jídla. Žhavé brikety nemají v odpadu co dělat. Je lepší nechat palivo pořádně vychladit, než s ním budete dále manipulovat. Pomoci si můžete jeho uhašením. Přesto je velice vhodné s vyhořelým palivem manipulovat až druhý den ráno. Po jídle si tak můžete vychutnat relax s rodinou a přáteli například u dobrého pití.