Nejdříve odříznu kůži...

Jednou z nejčastějších chyb je zbavování se kůže. Pokud koupíte kus masa i s kůží, nesnažte se ji za každou cenu odříznout. Nejen že se vám to nemusí podařit tak, že to bude dobře vypadat, ale i díky odstranění kůže přijdete o spoustu chuti. Kůže totiž obsahuje tuk a tuk přeci obsahuje chuť. Z této jednoduché rovnice plyne, že byste kůži odstraňovat neměli. To ale zároveň neznamená, že ji musíte jíst.

Z lososa jen filety…

Nelpěte na tom, že pokud si dáváte lososa, musíte mít pokaždé jen steak z filetu. Filet z lososa je sice nejdražší částí lososa. To ale neznamená, že je zároveň nejvhodnější a nejlepší za každé situace a v každém receptu. Do některých receptů se hodí například takzvané podkovy z lososa.

Mám teď ale na mysli spíše břišní část lososa, o níž se šíří, že je moc tučná, není dobrá apod. Právě proto, že je tučnější než třeba filety, má také o něco více chuti. Proto je škoda břišní část nějak zavrhovat nebo nedejbože vyhazovat.

Losos jedině pořádně propečený…

Propéct lososa úplně skrz na skrz je skoro stejná chyba jako propéct stejným způsobem hovězí steak. Sice jako v případě hovězího steaku z toho nebudete mít maso tuhé jak botu, ale bude tak vysušené, že nebude dobré snad ani pro kočky. Proto u lososa a všeobecně u ryb platí věta “méně je někdy více”. Dopéct maso můžete vždycky, zpátky to ale vrátíte těžko. Losos je ideální, když je uvnitř ještě oranžový a šťavnatý. Přesná propečenost ale samozřejmě záleží na každém.

Co zbylo, raději vyhodím. Zítra to určitě nebude dobré…

Nemusíte za každou cenu vyhazovat to, co ihned nezkonzumujete. Byla by to škoda už jen kvůli penězům, které jste za to museli utratit. Zbyde-li vám kus steaku třeba i z více porcí, můžete je dále použít. Třeba je můžete pokrájet na kousky a připravit z nich druhý den zeleninový salát s kousky lososa. Anebo ho můžete dát své kočce.

Za každou cenu vykostit…

Pokud v kuchyni trávíte čas i z radosti a ne jen z povinnosti, třeba si s vykostěním lososa poradíte vždy bez problémů. Ale vy, kteří jste spíše rekreační kuchtíci, dejte při vykosťování pozor. Maso nemusíte vykosťovat za každou cenu. Může se totiž stát, že maso bude po vykostění vypadat jak po bitvě s čelistmi žraloka. Není důležité pouze umět dobře vařit. Prezentace je rovněž velmi důležitá - někdy i za cenu toho, že si host bude muset poradit s kostmi na talíři sám.

Hodím ho do vody a uvařím...

Losos si nezaslouží být jen tak vhozen do vody a uvařen. Probuďte v sobě fantazii. Zkuste to něčím oživit a hlavně ochutit. Když se rozhodnete lososa vařit ve vodě, přihoďte bylinky, stroužek česneku nebo třeba citronovou šťávu. Stejně tak je velmi dobré uvařit lososa na páře. Získáte tak velmi šťavnaté maso.