Základem je holandská omáčka

Abyste se mohli vrhnout na recept z lososa, potřebujete nejprve holandskou omáčku. Ta se vaří velmi šetrným způsobem – pomocí vodní lázně. Není to nic jiného než hrnec s vařící vodou, nad kterým se omáčka připravuje. Budete potřebovat dvě vajíčka, máslo, suché bílé víno, bílý vinný ocet, citronovou šťávu a na dochucení sůl a pepř.

Připravte si základ pro omáčku

V rendlíku smíchejte suché bílé víno, bílý vinný ocet a trochu pepře a nechte svařit. Vedle si rovnou připravte vodní lázeň, ať pak nemusíte čekat.

Mezitím, co se vám svařuje základ, přejděte na další krok. Oddělte dva žloutky od bílků, vložte je do misky a osolte a opepřete. Je důležité, abyste vždy použili dva žloutky. Z jednoho se omáčka připravuje opravdu špatně. Poté do žloutků postupně přilévejte svařené víno s octem a míchejte, aby se vám to spojilo dohromady.

Rozehřejte máslo a začněte vařit žloutky

V tom samém rendlíku, ve kterém jste svařili víno s octem, rozpusťte 80 gramů másla. Vychází to vždy 40 gramů másla na jeden žloutek.  

Mezitím už můžete na vodní lázni vařit žloutky se svařeným vínem a octem. Nikam neodcházejte, žloutky musíte po celou dobu míchat, aby se vám nesrazily. Až se žloutky uvaří do požadované hustoty, odstavte je a opatrně k nim přilévejte rozehřáté máslo. Vždy trochu přilijte a zapracujte. Postup opakujte, dokud tam nezapracujete veškeré máslo.

Dochuťte jen trochou citronové šťávy a holandská omáčka je na světě.

Losos s bazalkovou omáčkou

Základní omáčku máme, jdeme na opečeného lososa. Budete potřebovat filet z lososa, trochu oleje, holandskou omáčku, bazalku, sůl, pepř a kousek citronu na pokapání.

Ochuťte a opečte lososa

Filety z obou stran pěkně osolte a opepřete. Pokud se na jedné straně filetu nachází tuková vrstva, neodstraňujte ji. Vůbec tam nevadí, naopak přidá masu trochu chuti.

Nyní si rozpalte pánev. Stačí jen trocha oleje, aby na povrchu pánve vznikl jen tenký film. A lososa z obou stran opečte. Až budete filety obracet, nepíchejte do nich vidličkou a ani nožem, ale přisuňte si vařečkou filet k hraně pánve a prstem jej jednoduše obraťte.

Jdeme do finále

Mezitím, co se ryba opéká, dodělejte si bazalkovou omáčku. Pouze vezměte hrst čerstvé bazalky a nadrobno ji nasekejte. Nemusíte ji sekat úplně najemno, je třeba ji tam cítit. Poté ji smíchejte s omáčkou a bazalková omáčka je hotová.

Nyní na talíř vložte opečený filet z lososa, trochu bazalkové omáčky, čerstvou bazalku na ozdobu, kousek citronu na pokapání a můžete servírovat.