Nejprve si připravte zeleninu na přílohu

Mohli byste začít vykosťováním pstruha, ale potom byste museli umýt krájecí plochu, abyste na ní následně mohli nakrájet sezónní zeleninu. Proto se nejprve vrhněte právě na zeleninu. Budete potřebovat cuketu, pár cherry rajčátek a šalotku. Nakonec budete k rybě potřebovat ještě čerstvou petrželku a samozřejmě citronovou šťávu.

Cuketu nakrájejte na kostičky, cherry rajčátka stačí na poloviny a šalotku na tenká kolečka. Nakrájenou zeleninu dejte stranou, pokud možno zvlášť. Budete je totiž přidávat na pánev postupně.

Vykostěte pstruha a připravte si filety

Nyní přišla řada na pstruha. Budete potřebovat pstruha nebo dva a nabroušený nůž. Záleží na počtu osob, pro které vaříte.

Pstruha položte na krájecí plochu břichem od vás. Nařízněte ho za hlavou, jako byste ji chtěli uříznout. Nepřeřízněte páteř, ale pootočte u ní nůž a řežte podél páteře směrem k ocasu, čímž odříznete filet. Filet ještě jedním řezem zbavte kostí, které se nacházejí na břiše, případně filet zarovnejte a dejte stranou.

Rybu otočte odříznutou částí dolu a postupujte stejně jako u prvního filetu. Tato část se vám může zdát poněkud těžší, jelikož budete odřezávat filet od páteře, která už nedrží na odříznutém filetu. Až se vám to podaří, opět odřízněte břišní kosti a případně zarovnejte.

Rozpalte pánev

Rozpalte vedle sebe dvě pánve, jednu na pstruha, druhou na zeleninu. Nejdříve je rozpalte na sucho, poté přilijte olivový olej, nechte opět rozpálit, a pak teprve můžete pokračovat.

Mezitím filety z obou stran dobře osolte a opepřete. Poté je vložte na rozehřátý olej kůží dolu a trochu s nimi pohněte, aby se nepřichytily.

Na druhou pánev vhoďte nakrájenou šalotku a nechte ji lehce opéct. Po opečení přidejte nakrájenou cuketu, dochuťte solí a pepřem a promíchejte či proházejte. Rajčata přidejte až přibližně po dvou minutách.

Nezapomeňte mezitím otočit filety, aby se vám moc nepropekly. Kůže by měla být krásně opečená a měla by mít zlatavou barvu. Až rybu otočíte a chvíli opečete, přidejte k ní kousek másla, který nechte rozpustit.

Pánev s rybou vypněte, nasekejte nadrobno trochu čerstvé petrželky a vhoďte ji do pánve s pstruhem. Můžete rovněž do pánve přidat rovnou i citronovou šťávu.

Mezitím odstavte i pánev s opečenou zeleninou a můžete servírovat. Na talíř nejdříve vložte opečenou zeleninu a následně na ni rybí filety. Můžete je samozřejmě zalít vypečenou šťávou, která vám vznikla také díky máslu a petrželce, a můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť.