Hrdý národ francouzský

Francouzi jsou hrdí nejen na svou rodnou řeč, stejně tak jsou hrdí i na svou gastronomii. Aby ne, když je tato kuchyně světově uznávanou a Francie je díky tomu vyhledávanou destinací gastronomické turistiky. Jejich hrdost je v tomto případě oprávněná. Pro Francouze je takový oběd či večeře opravdovým rituálem. Dříve strávili pravidelně u oběda dvě hodiny, moderní zrychlená doba srazila čas oběda na jednu hodinu. I přesto je hodina poměrně dlouhý časový úsek pro obědvání v běžný pracovní den.

Pod pokličkou francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je známa svou precizností a důrazem nejen na chuťovou stránku pokrmu, ale i na stránku vzhledovou. Všechno spolu musí vytvářet dokonalý celek. Pokud se chcete alespoň na chvíli cítit jako francouzský šéfkuchař vybrané restaurace a připravit jeden z pokrmů či celé menu, doporučujeme zaměřit vaši pozornost na články Cesta napříč evropskými kuchyněmi - Francie a Pod pokličkou francouzské kuchyně.

La cucina Italiana

Každý, kdo byl někdy v Itálii a ochutnal nějakou místní specialitu, by na to rád zavzpomínal a zkusil připravit doma něco podobného. Náročnosti kulinářského umění se u většiny italských pokrmů bát nemusíte. Často se totiž jedná o jednoduchá jídla jen z několika ingrediencí, které však nečekaně překvapí svou neodolatelnou chutí. Třeba se pak z přípravy italských jídel ve vaší kuchyni stane tradice. Podívejte se pod pokličku italské kuchyni.

Cesta napříč evropskými kuchyněmi – Itálie

Přes jednoduchost je italská gastronomie velmi pestrá a chuťově rozmanitá. Dostane vás recepty na nejrůznější jídla, která mohou mít spoustu variací. Důkazem je například nesčetné množství druhů těstovin a jejich použití s mnoha ingrediencemi od ryb a mořských plodů, přes čerstvou zeleninu, až po lahodné sýry.

Řecko – taverna ve vaší kuchyni

V Řecku dříve žilo podle bájí, pověstí a legend mnoho bohů. My věříme, že existoval i bůh gastronomie, jelikož v řecké kuchyni vzniklo mnoho pokladů, které vám servírujeme v podobě receptů na stříbrném podnosu.

Kvalitní olivový olej, báječné olivy, čerstvá zelenina, tradiční sýr feta, vůně bylinek a mnoho dalšího vás okouzlí natolik, že se z řeckého snu nebudete chtít probudit.

Cesta napříč evropskými kuchyněmi – Řecko

Vůně gyrosu se line z místní taverny a láká natěšené gurmány. Tuto atmosféru můžete připravit doma ve své kuchyni. My vám řekneme, jak na to v článku Cesta napříč evropskými kuchyněmi – Řecko.

Slovensko – co by Čech kamenem dohodil

Přestože jsme si s našimi východními sousedy víc než blízcí – jazykově, historicky i ekonomicky, existuje ve slovenské gastronomii řada odlišností a tradičních pokrmů, které nikde jinde než na Slovensku běžně nenajdete.

Cesta napříč evropskými kuchyněmi – Slovensko

Pokud bramborová medaile obecně znamená čtvrté místo, na Slovensku znamená prvenství. Brambory jsou totiž jednou z nejčastěji používaných surovin při přípravě tradičních pokrmů, z nichž můžeme jmenovat například halušky nebo lokše. Vzhledem k ne příliš příznivé ekonomické situaci v době, kdy vznikala tradiční slovenská jídla, bylo nutné spokojit se s tím, co si člověk sám vypěstoval. Proto je kromě brambor hojně využíváno také kysaného zelí.

Kuchyně našich sousedů v sobě však skrývá mnohem více toho, co stojí za to objevovat. Čtěte víc v našem článku o Slovenské kuchyni.