Jak poznáte řeckou kuchyni?

Řeckou gastronomii řadíme mezi středoevropské kuchyně, kde je hojně využíváno olivového oleje. Řecko je proslulé právě olivami, které se pěstují po celé zemi, a z nich vyráběným výtečným olejem. Olivový olej najdete téměř v každém jídle. Stejně tak je ve většině jídel využíváno masa a zeleniny. Zajímavostí je, že Řekové dávají přednost jehněčímu a skopovému masu před hovězím. Důvodem je větší poměr chovu ovcí a koz. Čerstvá zelenina je pro řeckou kuchyni velmi typická. Používají se například rajčata, papriky, olivy, zelené fazole, brambory, cibule a další. Podobně jako u ostatních středomořských zemí se v kuchyni často koření bylinkami, například oreganem, muškátem či mátou. Přílohy, jaké známe my, nejsou v řeckých pokrmech příliš obvyklé. Jako příloha se často podává cizrna, cizrnová kaše nebo čočka, tedy povětšinou luštěniny.

Přes vlivy balkánské a turecké kuchyně zůstala řecká gastronomie osobitá a nabízí klenoty, na kterých si jistě pochutnáte. Chtěli byste přenést řeckou tavernu do vaší kuchyně? Ukážeme vám jak na to.

Řecko na talíři

Pokud byste rádi servírovali nějaký předkrm, je více než jisté, že se bude podobat ostatním středomořským kuchyním. Buď by se mohlo jednat o čerstvou či rozpečenou bagetu se zeleninou a sýrem, nebo byste mohli podávat některé z variací zeleninových salátů, které vám zde představíme.

Za zkoušku stojí nepochybně řecký salát, což je salát z čerstvé zeleniny, olivového oleje a sýru feta, který salátu vévodí. Feta je tradiční řecký sýr z kozího mléka, u nás často nahrazován balkánským sýrem apod. Pokud byste chtěli své hosty u jídelního stolu více nasytit, můžete sáhnout po salátu niçoise, ve kterém najdete kromě čerstvé zeleniny vařené brambory, vařené vejce, špenát či maso z tuňáka.

Spanakopita – řecké šátečky

Řecké šátečky spanakopita je předkrm z trochu jiného soudku. Jedná se totiž o šátečky z listového těsta plněné špenátem, sušenými rajčaty, fetou a vejcem. Šátečky můžete rovněž podávat jako hlavní jídlo.

Hlavní chod – to, po čem hosti touží

Řecko je známo řadou specialit, které uchovává ve svém gastronomickém trezoru. My vám k němu dáme klíč, abyste mohli potěšit sebe, svou rodinu, či své blízké něčím, co třeba ještě nezkusili.

Jedno z tradičních řeckých jídel, které lze jen stěží připravit doma, a přesto bychom ho neměli opomenout, se nazývá gyros – kořeněné jehněčí, vepřové, nebo kuřecí maso opékané na vertikálně postavené jehle, které se podává v „pita“ chlebu (chlebová placka) společně s rajčaty, cibulí a tzatziki, nebo v dnešní době často s hranolky. Gyros se totiž zpravidla podává jako pokrm rychlého občerstvení.

Jehněčí špízy suvlaki

Obdobným pokrmem, který si však můžete doma bez problému připravit, jsou souvlaki, tedy špízy (v tomto případě) z jehněčího masa s oreganem, česnekem, červeným vínem a šťávou z citronu, které se podávají rovněž s tzatziki. Tzatziki je jednou z nejoblíbenějších omáček - dipů východního Středomoří, která se připravuje z řeckého jogurtu, čerstvých okurek, česneku a bylinek.

Pokud chcete zkusit něco trochu náročnějšího, a oslnit tak hosty svými kulinářskými dovednostmi, připravte jim musaka. Ačkoli název zní na první poslech trochu japonsky, vznikl původně z arabštiny, ale přesto se jedná o tradiční řecké jídlo, které je rozšířené po celém Balkánském poloostrově i v Turecku. Musaka jsou zapečené suroviny v jednotlivých vrstvách, kde nechybí jehněčí maso, lilek, bešamel nebo například brambory.

Něco sladkého na závěr jako třešnička na dortu

Jistě vaši hosté nepohrdnou nějakou sladkou tečkou. V Řecku se mimo jiné velmi často konzumuje ovoce. Zvláštní specialitou je řecké cukroví, které se doslova koupe v cukru, aby se nezkazilo. Pro vás jsme připravili několik tipů na dezerty, kterými jistě uspokojíte chuťové buňky každého, kdo ochutná.

Jako dezert doporučujeme podávat jogurtovou terinu s meruňkami, nebo na přípravu náročnější pečené jogurtové koblihy se skořicí a máčené v medu, které se podávají s nasekanými ořechy. Pro milovníky zapékaného ovoce přinášíme recept na zapečené broskve se skořicí a mandlemi.

Po dobrém jídle dobré pití

Samozřejmě je vhodné dodržovat pitný režim i během jednotlivých chodů včetně podávání vhodně vybraného řeckého vína – nejrozšířenějšího nápoje mezi Řeky. Řecká vína bývají o něco silnější, co se týče alkoholu než například vína z Francie. Likérům vévodí zcela jistě ouzo, likér z destilovaného vína s bylinkami, jako je anýz, fenykl, hřebíček a další. Dalším likérem, který je populární především ve světě včetně naší republiky, je metaxa. Jedná se rovněž o vinný destilát s bylinkami, který zraje nejméně tři roky v sudech. Čím déle metaxa zraje, tím je kvalitnější a také dražší. Náš průvodce řeckou gastronomií dozrál až do konce, což pro vás může znamenat teprve začátek řeckého dobrodružství ve vaší kuchyni.