×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Zapečený chřest
60 minut , Hlavní chod , Střední náročnost , Česká , Bezmasé , Zapékání ,

Zapečený chřest

Co budu potřebovat

1 svazek bílého chřestu
1 svazek zeleného chřestu
4 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
750 ml mléka Nyní v akci
3 bobkové lístky
sůl
pepř
muškátový oříšek
4 hrsti strouhanky

Jak na to?

Zapečený chřest se stále častěji objevuje mezi oblíbenými alternativami bezmasých jídel. Zajímavostí tohoto receptu je, že obsahuje oba druhy chřestu, tedy zelený i bílý chřest. Jedná se o nenáročný recept a zároveň chutný pokrm, jehož příprava nezabere ani jednu hodinu.

1. Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.

2. Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.

3. Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4. Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.

Leckomu se může zdát, že tento pokrm nedokáže člověka nasytit, avšak díky bešamelu ho neřadíme mezi nejlehčí jídla. Proto podáváme zapečený chřest bez váhání jako hlavní jídlo.

Pořídíte z letáku

  • současná cena: 17,90 cena před slevou: 19,90
    sleva: −10 %

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj