×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vývar s vaječným svítkem / sedlinou
120 minut a více , Polévka , Nízká náročnost , Česká ,

Vývar s vaječným svítkem / sedlinou

Co budu potřebovat

Na vývar
kostra z jednoho kuřete Nyní v akci
mrkev
petržel
cibule
sůl, celý pepř ,bobkový list , nové koření
Vaječná sedlina
4 vejce
60 ml mléka Nyní v akci
muškátový oříšek
sekaná pažitka Nyní v akci
sůl, pepř
Vaječný svítek
2 vejce
25 g másla
30 g polohrubé mouky
petrželka

Jak na to?

Rozsekanou kostru dáme do studené vody a přivedeme k varu, přidáme koření. Ztlumíme a necháme táhnout asi 1 hodinu.
Přidáme zeleninu a táhneme ještě další hodinu. Poté vývar přecedíme.

Vaječná sedlina
Do misky vyklepneme vejce, osolíme, opepříme, zvlčíme troškou mléka a rozšleháme metlou. Přidáme nasekanou pažitku. Do zapékacích mističek vložíme potravinovou folii, do které nalijeme vaječnou sedlinu. Misky dáme na vyšší plech s vodou a dáme péct na 120 °C zhruba 15 - 20 minut. (Voda v plechu bude mít cca 90 °C. ) Mezitím krátce povaříme zeleninu dle chuti – mrkev, cuketu, rajče, celer...)
Sedlinu nakrájíme na kostičky, zeleninu také a servírujeme ve vývaru.

Vaječný svítek
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme troškou mouky.
Oddělíme žloutky a bílky, z bílků vyšleháme sníh. Žloutky osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a zašleháme k nim máslo, přidáme polohrubou mouku, promícháme a opatrně vmícháme také sníh z bílků. Směs přendáme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
Svítek servírujeme nakrájený na větší kostky zalitý vývarem, dozdobíme nasekanou petrželkou.

 

Zdroj: FTV Prima
Recept připravil Zdeněk Pohlreich

Polhreich_Albert

Další recepty se Zdeňkem Pohlreichem najdete zde.

 

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj