×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vepřová pečeně s nádivkou
40 minut , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Česká , Pro gurmány , Pečení ,

Vepřová pečeně s nádivkou

Co budu potřebovat

1 kg vepř. pečeně bez kosti AQ
hrst čerstvých rozmarýnových lístků
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
300 g světlého chleba nebo bagety
5–6 lžic olivového oleje Nyní v akci
+ na opečení cibule
2 červené cibule, nasekané najemno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
1 malá hrst lístků tymiánu
1 větší hrst sekaných mandlí nebo oříšků kešu Nyní v akci
4 lžíce balzamikového octa

Jak na to?

Nadívaná vepřová pečeně se skvěle hodí na sváteční hostinu. Pokud chcete své hosty něčím překvapit, pak můžete právě pečení.

1) Vepřovou pečeni položte na velké prkénko a ostrým nožem ji zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízněte (nedořízněte do konce) a rozevřete jako knihu. Jedna část bude přirozeně tenčí než druhá.

2) Silnější část opět podélně – v půlce – rozřízněte a otevřete na druhou stranu. Plochu masa tím krásně zvětšíte.

3) Poté ostrým nožem nařezejte v mase proužky zhruba centimetr od sebe. Zopakujte ještě napříč, tak aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká.

4) Zahřejte troubu na 200 °C.

5) Rozmarýnové lístky nasekejte najemno a utřete s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřete do zářezů v mase.

6) Chleba nakrájejte na plátky. Pak je postupně opečte v toustovači, na pánvi nebo v troubě a opečené natrhejte na kousky.

7) V pánvi rozpalte trochu olivového oleje, a pak na něm dozlatova osmahněte cibuli, česnek, tymián a mandle nebo oříšky kešu. Zhruba po deseti minutách by měla cibule změknout.

8) Směs osolte, opepřete a vmíchejte do ní balzamikový ocet. Nakonec ji důkladně smíchejte s chlebem a olivovým olejem – ideálně rukama, jedině tak se vše krásně spojí.

9) Vzniklou nádivku znovu ochutnejte a případně ji dosolte podle chuti a dejte stranou vychladnout.

10) Nádivku naneste na plát masa a opatrně jej zarolujte.

11) Maso svažte kuchyň­ským provázkem, dejte do pekáčku, mírně podlijte a při 200 °C pečte zhruba hodinu, aby bylo maso krásně křupavé a zlatavé.

12) Po upečení nechte nadívanou pečeni chvíli odpočinout, a teprve pak nakrájejte na plátky.

Tip do kuchyně

 

Nadívanou pečeni podávejte s čerstvým chlebem a dobrým vínem.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj