×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečený věnec na Velikonoce s medovým máslem
120 minut a více , Snídaně , Vysoká náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Velikonoce , Pečení ,

Pečený věnec na Velikonoce s medovým máslem

Co budu potřebovat

300 ml mléka Nyní v akci
1 pomeranč Nyní v akci
50 g másla Nyní v akci
650 g mouky Nyní v akci
1 lžička skořice
85 g zlatého třtinového cukru
7 g sušeného droždí
1 lžička soli
2 vejce
olej Nyní v akci
100 g směsi sušeného ovoce Nyní v akci
Na medové máslo:
200 g másla Nyní v akci
lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého zázvoru
4 lžíce tekutého medu Nyní v akci

Jak na to?

1) Mléko lehce zahřejte s kůrou v rendlíku. Sejměte z ohně, vmíchejte máslo a nechte jej rozpustit.

2) Mouku smíchejte se skořicí, cukrem, droždím a solí. Pak do suché směsi přidejte mléčnou směs i vejce a zpracujte vařečkou.

3) Vyklopte na pomoučený vál a hněťte do hladkého a elastického těsta. Poté ho přendejte do olejem lehce vymazané mísy, přetáhněte fólií a nechte 2 hodiny kynout.

4) Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a prohněťte, abyste vytlačili všechny vzduchové bublinky. Pak do těsta zapracujte sušené ovoce. Následně ho rozdělte na 11 stejně velkých částí, z nichž vyválejte bochánky. Ty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem do věnce – nechte mezi nimi malinko místa. Překryjte fólií a nechte další hodinu kynout – bochánky nakynou a budou se dotýkat jeden druhého.

5) Věnec pomašlujte druhým rozkvedlaným vejcem. Dalších 140 g mouky smíchejte s vodou, aby vznikla hustší pasta. Přeneste ji do zdobícího sáčku a na každý bochánek udělejte velký kříž.

6) Rozehřejte troubu na 180°C a pečte věnec 25 minut. Mezitím, co se věnec peče, našlehejte z másla, skořice, zázvoru a medu medové máslo, které poté podávejte společně s teplým věncem.

Tip do kuchyně

 

Hledáte-li další inspiraci na velikonoční vaření, zkuste mrknout na velikonoční tipy a recepty Zdeňka Pohlreicha.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj