×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Velikonoční bochánky
120 minut a více , Vysoká náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Velikonoce ,

Velikonoční bochánky

Co budu potřebovat

500 ml plnotučného mléka
110 ml rostlinného oleje
150 g krupicového cukru
lžičky sušeného droždí Nyní v akci
750 g hladké mouky
½ vrchovaté lžičky prášku do pečiva Nyní v akci
½ vrchovaté lžičky jedlé sody
1 lžička soli
1 lžička skořice
špetku muškátového oříšku, nastrouhaného
80 g rozinek
Na potření:
1 bílek
2 lžíce mléka Nyní v akci
Na polevu:
1 bílek
práškový cukr

Jak na to?

1. V hrnci promíchám mléko, olej a 100 g cukru a za stálého míchání zahřívám, až je mléko horké, ale ještě se nevaří. Sundám z plotny a nechám půl hodiny chladnout.
2. Do mléka nasypu droždí, přidám 600 g mouky a promíchám. Vznikne lepkavé těsto, které zakryju utěrkou a nechám na teplém místě hodinu kynout.
3. Do vykynutého těsta zapracuju 150 g mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Připravím si směs skořice, muškátového oříšku a 50 g cukru.
4. Těsto přendám na pomoučený vál a lehce ho vytvaruju do placky. Posypu ji třetinou směsi cukru a koření a třetinou rozinek. Těsto přeložím, znovu ho zmáčknu a posypu další třetinou cukru s kořením a rozinek. Celý postup ještě jednou zopakuju.
5. Z těsta odtrhuji kousky velké jako pingpongový míček, vytvaruju z nich bochánky a pokládám je na vymazaný plech. Přikryju je utěrkou a nechám půl hodiny kynout.
6. Troubu předehřeju na 200 °C. V misce prošlehám bílek s mlékem a potřu jím vykynuté bochánky. Peču 20 minut do zlatohněda.
7. Mezitím si připravím polevu. V misce smíchám bílek s takovým množstvím práškového cukru, aby měl konzistenci husté polevy. Polevu přendám do plastového sáčku, ustřihnu mu růžek a namaluju polevou na každý bochánek křížek.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj