×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
60 minut , Snídaně , Střední náročnost , Ostatní ,

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Co budu potřebovat

4 vejce
2 lžíce bílého vinného octa
2 žemle, rozkrojené a opečené
200 g parmské šunky Nyní v akci
Na omáčku:
150 ml bílého vinného octa
5 kuliček celého pepře
1 bobkový list
3 žloutky z čerstvých vajec
150 g másla, rozpuštěného Nyní v akci
sůl, čerstvě mletý pepř a citronová šťáva na dochucení

Jak na to?

1. Do kastrůlku dám 150 ml bílého octa s pepřem a bobkovým listem a vařím tak dlouho, dokud nezůstane tekutiny jen polovina. Přecedím a nechám vychladnout. Žloutky vyšlehám ve vodní lázni: dám je do mísy, tu položím na hrnec o menším průměru než má mísa, takže dno mísy není ponořené do vody, a metlou je prošlehám se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehám, dokud nevznikne hustá, nadýchaná pěna.
2. Do pěny postupně, po lžících zašlehávám rozpuštěné máslo, až je směs hustá skoro jako majonéza. Nakonec omáčku dochutím solí, pepřem a citronovou šťávou.
3. Ve větším hrnci přivedu k varu dostatek vody se 2 lžícemi vinného octa. Snížím plamen, aby voda jen lehce probublávala. Jedno vejce si rozklepnu do hrnku. Lžící roztočím ve vodě vír a nechám do něj sklouznout vejce. Vařím 2–3 minuty, pak vejce opatrně vyndám děrovanou naběračkou. Stejně postupuju i se zbylými vejci.
4. Na každou opečenou polovinu žemle položím vejce, ozdobím ho plátkem parmské šunky a přeliju holandskou omáčkou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj