×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vejce Benedikt
40 minut , Nízká náročnost , Americká ,

Vejce Benedikt

Co budu potřebovat

6 housek kaiserek
máslo k namazání
6 velkých a silnějších plátků šunky Nyní v akci
100 ml bílého vinného octa
6 vajec
Na holandskou omáčku
6 lžic bílého vína
6 lžic bílého vinného octa
10 kuliček různobarevného pepře
2 bobkové listy
3 žloutky
300 g másla, rozpuštěného
špetka soli
1/2 citronu, vymačkaná

Jak na to?

1. Připravte holandskou omáčku: bílé víno, ocet, pepř a bobkové listy dejte do malého rendlíku. Přiveďte k varu a vařte, dokud se obsah nezredukuje na zhruba tři lžíce. Poté vychlaďte. Žloutky dejte do žáruvzdorné mísy a tu posaďte na kastrol s vroucí vodou (ujistěte se, že voda se nedotkne mísy) a vmíchejte k nim zhruba jednu lžíci octové redukce. Šlehejte dvě minuty, aby obsah zbělal. Mísu sejměte z tepla a pak ke žloutkům pomalu a postupně vmíchejte zbylý ocet i veškeré máslo. Přidávejte jej po troškách a každou další dávku přilévejte, až se předchozí zcela vstřebá. Špetku soli rozmíchejte se šťávou z poloviny citronu a vmíchejte do omáčky.
2. Kaiserky rozkrojte, spodní půlky namažte máslem, navrch dejte šunku, přiklopte a dejte do trouby o teplotě 160 °C.
3. Uvařte zastřená vejce. Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek vody rozmíchaný se 100 ml bílého vinného octa. Snižte plamen, aby voda jen lehce probublávala, a postupně do vody rozklepněte vejce: dejte je vždy co nejblíže vodní hladině, vyklepněte a pak se pomocí lžic snažte bílek ,zamotat‘ okolo žloutku. Vařte 2–3 minuty, vylovte pomocí vařečky či odpěňovačky.
4. Housky vytáhněte z trouby, odklopte vrchní díly, na šunku posaďte vždy jedno vejce, přelijte holandskou omáčkou, posypte pepřem, přiklopte druhou polovinou housky a podávejte.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj