×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vánoční rybí polévka
120 minut a více , Polévka , Vysoká náročnost , Vánoce , Vaření ,

Vánoční rybí polévka

Co budu potřebovat

60 g másla + 1 lžíce navíc Nyní v akci
2–3 šalotky, nasekané nadrobno
20 g pórku, na kostičky
30 g celeru, na kostičky
40 g hladké mouky
10 g škrobové moučky
1 lžíce bílého vína
1 mrkev
kapří mlíčí a jikry
sůl, pepř
hladkolistá petrželka k podávání
3 rohlíky, na kostičky, opečené na másle
k podávání
Na rybí vývar (asi na 1,5 litru)
1 kg kapřích hlav, koster, odřezků
2 lžíce másla Nyní v akci
120 g kořenové zeleniny
(mrkev, petržel, celer)
½ pórku
1 velká cibule, přepůlená
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
3 lístky čerstvé šalvěje

Jak na to?

Nejprve udělejte vývar. Kapří hlavy i odřezky omyjte, hlavy přepulte a vše osušte. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci a pak v něm zprudka osmahněte hlavy i všechny kosti a odřezky. Zalijte 2,5 litry vody, přidejte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu i pórek, přepůlenou cibuli a všechno koření a bylinky. Vařte na mírném ohni hodinu až 1,5 hodiny. Pak přeceďte přes jemné síto, abyste získali čirý rybí vývar. Na másle zpěňte nasekané šalotky, pórek a celer. Po chvíli opékání zasypte moukou a škrobem a opečte pouze do světle růžové jíšky. Podlijte vývarem a 15–20 minut povařte. Přidejte bílé víno a mrkev nastrouhanou na hrubé straně struhadla, krátce opečenou na další lžíci másla. Mlíčí a jikry operte, nakrájejte a přidejte do polévky. Podle chuti ji osolte a opepřete a vařte ještě asi 15 minut. Podávejte zasypané petrželkou a s opečenými houstičkami.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj