×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Vánoční poleno
45 minut , Dezert , Střední náročnost , Sladká jídla , Vánoce ,

Vánoční poleno

Co budu potřebovat

Na roládu
6 velkých vajec, bílky a žloutky
odděleně
200 g krupicového cukru Nyní v akci
6 lžic kakaa holandského typu Nyní v akci
1 lžíce hladké mouky
Na krém
300 g bílé čokolády
540 ml 40% smetany ke šlehání
Na ozdobení
200 g tmavé čokolády Nyní v akci
moučkový cukr
snítky rozmarýnu potřené bílky,
namočené v moučkovém cukru
Na houbičky
2 bílky
35 g krupicového cukru Nyní v akci
120 g cukru moučka Nyní v akci
50 g libovolné čokolády, rozpuštěné Nyní v akci

Jak na to?

Ušlehejte z bílků tuhý sníh tak, že nejdřív bílky ušlehejte samotné, když se udělá hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Nakonec vmíchejte moučkový cukr a šlehejte nad párou, dokud není sníh lesklý. Přendejte ho do cukrářského sáčku a tvarujte hlavičky hub o průměru 3 centimetry přímo na plech vyložený pečicím papírem, stejně vytvořte nožičky. Sušte v troubě předehřáté na 100 °C. Spodky klobouků potřete rozpuštěnou čokoládou a připevněte k nim nožky. Nyní připravte čokoládovou ozdobu rolády. Rozpusťte čokoládu a v tenké vrstvě ji natřete na pečicí papír. Nechte ztuhnout. Rozlámejte na kousky. Připravte krém. Do hrnce rozlámejte čokoládu, zalijte smetanou a nechte čokoládu rozpustit. Nechte úplně vychladnout, nejlépe v lednici. Studenou směs pak elektrickými metlami vyšlehejte na tuhou šlehačku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Žloutky dejte do mísy a šlehejte je 4–5 minut, až zbělají a zpění. V jiné misce vyšlehejte na sníh bílky. Postupně k nim přidávejte cukr, abyste získali pevnou, lesklou hmotu. Lžící opatrně vmíchejte žloutky, navrch prosejte kakao a mouku a jemně zapravte do sněhu. Těsto pomocí stěrky naneste na připravený plech a pečte asi 8 minut, hned, jak začne po okrajích zlátnout, je hotovo. Upečené těsto překlopte na utěrku a stáhněte z něj pečicí papír. Vychladlé těsto potřete připraveným krémem. Zarolujte a potřete i zvenku. Ozdobte čokoládovými zlomky, pocukrujte a dozdobte „zasněženými“ snítkami rozmarýnu a houbičkami.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj