Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyTradiční mazanec
Albert logoAlbert logo
  • Tradiční mazanec
Tradiční mazanec

Tradiční mazanec

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience8 porcí

8 porcí
  • Máslo 80 g
  • Rozinky 40 g
  • Rum 2 plž
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Mléko polotučné 120 ml
  • Mouka polohrubá 100 g
  • Mouka hladká 250 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Cukr krupicový 80 g
  • Citron BIO 1/2 ks
  • Mandle plátky 20 g
  • Vejce 2 ks
  • Sůl
  • Máslo 80 g
  • Rozinky 40 g
  • Rum 2 plž
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Mléko polotučné 120 ml
  • Mouka polohrubá 100 g
  • Mouka hladká 250 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Cukr krupicový 80 g
  • Citron BIO 1/2 ks
  • Mandle plátky 20 g
  • Vejce 2 ks
  • Sůl

Příprava

1
Do misky vsypte 40 g rozinek a nechte je namáčet ve 2 lžících rumu.
2
Ve velké míse promíchejte 25 g rozdrobeného droždí, 120 ml vlažného mléka a 80 g cukru. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Pak přisypte 250 g mouky, vanilkový cukr, přidejte 80 g rozpuštěného a vychladlého másla, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, 1 vejce a vypracujte hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn. Nakonec do těsta zapracujte okapané rozinky. Nechte na teplém místě kynout 1 hodinu nebo do zdvojnásobení objemu.
3
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte bochánek. Položte jej na plech vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut nakynout.
4
Poté mazanec potřete rozšlehaným zbylým vejcem a posypte 20 g mandlových lupínků. Nakonec ho navrchu prostřihněte nůžkami nebo prořízněte nožem do kříže. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 40–50 minut dozlatova. A Velikonoce mohou začít.
1
Do misky vsypte 40 g rozinek a nechte je namáčet ve 2 lžících rumu.
2
Ve velké míse promíchejte 25 g rozdrobeného droždí, 120 ml vlažného mléka a 80 g cukru. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Pak přisypte 250 g mouky, vanilkový cukr, přidejte 80 g rozpuštěného a vychladlého másla, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, 1 vejce a vypracujte hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn. Nakonec do těsta zapracujte okapané rozinky. Nechte na teplém místě kynout 1 hodinu nebo do zdvojnásobení objemu.
3
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a vytvarujte bochánek. Položte jej na plech vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut nakynout.
4
Poté mazanec potřete rozšlehaným zbylým vejcem a posypte 20 g mandlových lupínků. Nakonec ho navrchu prostřihněte nůžkami nebo prořízněte nožem do kříže. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 40–50 minut dozlatova. A Velikonoce mohou začít.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 01.05.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 01.05.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.