×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Česká , Vaření ,

Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem

Co budu potřebovat

50 g sádla
150 g másla Nyní v akci
2 mrkve,
½ celeru,
1 petržel
2 cibule, nasekaná najemno
1 jablko Nyní v akci
150 g krupicového cukru Nyní v akci
2 lžíce plnotučné hořčice Nyní v akci
divoké koření (2 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře)
2 snítky čerstvého tymiánu
150 ml octa
1½ kg hovězího zadního AQ Nyní v akci
100 g špeku
sůl, čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína
hovězí vývar na dolití
50 g hladké mouky
250 ml smetany
2 citrony brusinky k podávání Nyní v akci
Na karlovarské knedlíky
10 rohlíků
100 ml smetany
hladkolistá petrželka
3 vejce, bílky a žloutky zvlášt
80 g másla, sul, pepr Nyní v akci

Jak na to?

1.Připravte základ omáčky: V kastrolu rozpusťte sádlo s 50 g másla (tuky by měly být vždy v poměru 1 : 1), poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažte dozlatova. Teprve pak vsypte cibuli a opět restujte. Přidejte nakrájené jablko a cukr. Po chvíli přidejte hořčici i divoké koření a tymián svázané do plátýnka. Přilijte ocet a nechte ho odvařit.

2.Prošpikujte maso: Ostrým nožem do něj udělejte několik zářezů a do nich zatlačte větší špalíčky špeku. Maso pořádně osolte a opepřete bude zcela dokonalá.

3.Když se ocet odpaří a základ omáčky krásně zkaramelizuje, vložte do něj maso. Podlijte vínem a zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Nechte
přiklopené dusit 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Poté maso i balíček koření vyjměte z hrnce. Maso nechte chvíli stát a pak nakrájejte na plátky.

4.Omáčku zahustěte 4 světlou jíškou připravenou z 50 g hladké mouky a 50 g másla. Nakonec ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou, přidejte zbývajících 50 g másla, rozmixujte a propasírujte přes jemné síto.

5.Tři čtvrtě hodiny před koncem dušení masa připravte karlovarské knedlíky: Včerejší rohlíky nakrájejte na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte smetanou. Nechte ji vsáknout a zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou. Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Pak obojí opatrně vmíchejte k rohlíkům. Na vál položte namočenou utěrku lícem navrch, dejte na ni knedlíkovou hmotu a pevně zabalte do tvaru knedlíku. Konce svažte kuchyňským provázkem a knedlík vařte ve vroucí osolené vodě asi 25–30 minut. V polovině vaření knedlík otočte. Po vyndání z vody nechte knedlík chvíli stát, rozbalte a nakrájejte nožem nebo nití na plátky.

6.Podávejte společně: plátky masa, knedlíky, obojí přelité omáčkou. Doplňte brusinkami.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj