×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Švestkový koláč s drobenkou a mandlemi
90 minut , Vysoká náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Švestkový koláč s drobenkou a mandlemi

Co budu potřebovat

250 g másla + na vymazání Nyní v akci
225 g třtinového cukru (světlejšího) + trochu navíc
300 g mletých mandlí Nyní v akci
140 g + 25 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička čerstvě nastrouhané citronové kúry
2 vejce
1 lžička mleté skořice + trochu navíc
1 lžička prášku do pečiva
15–18 švestek, přepůlených
50 g mandlových lupínku
zakysaná smetana nebo šlehačka k podávání

Jak na to?

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Dobře vychlazené nakrájené máslo, cukr a mleté mandle dejte do robotu a udělejte drobenku. Polovinu drobenky odložte.
2. K ostatní drobence přidejte 140 g mouky a kúru z citronu a zpracujte na hladké těsto. To dejte do formy a rukama vtisknete na dno i lehce do boku. Pečte patnáct až dvacet minut dozlatova, pak nechte deset minut chladnout.
3. Z odložené drobenky odsypejte pár lžic a přidejte k ní vajíčka, 25 g mouky, skořici a prášek do pečiva a vymíchejte do měkkého těsta. To přendejte na koláč, navrch naskládejte polovinu pokrájených švestek, ty ještě pocukrujte a poprašte skořicí. Pečte deset minut a pak přidejte druhou polovinu švestek, opět pocukrujte a pečte dalších deset minut. Pak švestky posypejte zbylou drobenkou a mandlovými lupínky a ještě dvacet minut dopečte dozlatova. Nechte zchladnout, poté nakrájejte.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj