×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Švestkový koláč
90 minut , Dezert , Střední náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Švestkový koláč

Co budu potřebovat

200 ml zakysané smetany Nyní v akci
85 g krupicového cukru Nyní v akci
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
5 lžic rozpuštěného másla Nyní v akci
180 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 kg švestek
máslo Nyní v akci
mouka Nyní v akci
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla Nyní v akci
1/2 lžičky skořice
mandlové lupínky Nyní v akci

Jak na to?

1.V míse promíchám pěkně dohladka zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V druhé, menší misce promíchám mouku s práškem do pečiva, nasypu je do těsta a vše pečlivě spojím.
2.Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru 20 x 30 cm důkladně vymažu máslem, vysypu hrubou moukou, vliju do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřu.
3.Předehřeju si troubu na 180 °C. Švestky vypeckuju, rozkrojím je napůl a slupkou dolů je rozprostřu na těsto, aby byla celá plocha pokrytá.
4.V míse špičkami prstů propracuju mouku s cukrem, máslem a skořicí na drobenku. Drobenkou pak posypu koláč. A úplně navrch rozhodím mandlové lupínky. Koláč peču v troubě asi 50 minut.
Tip - Tenhle koláč se dá udělat skoro z každého ovoce. Dobré jsou meruňky, hrušky, borůvky, rebarbora. Právě to, co zrovna uzrálo.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj