×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Švestková galetta s mandlemi
45 minut , Dezert , Střední náročnost , Sladká jídla ,

Švestková galetta s mandlemi

Co budu potřebovat

Na mandlovou mouku
40 g oloupaných mandlí Nyní v akci
2 lžíce polohrubé mouky
5 lžic krupicového cukru
Na těsto
310 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžíce krupicového cukru
225 g studeného másla, nakrájeného Nyní v akci
na kousky
125–250 ml ledové vody Nyní v akci
Na ozdobu
švestky, vypeckované a nakrájené
na tenké plátky
smetana ke šlehání na potření
3 snítky čerstvého tymiánu

Jak na to?

Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj