×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Sváteční husa s příchutí Itálie
120 minut a více , Střední náročnost , Pečení ,

Sváteční husa s příchutí Itálie

Co budu potřebovat

1 celá chlazená husa (4,5 kg), drůbky zvlášť
sůl a pepř
po svazku čerstvé šalvěje a oregana
2–3 snítky rozmarýnu
5 středně velkých cibulí
5 stroužků česneku
500 g cherry rajčátek
svazek bazalky
4–5 lžic olivového oleje Nyní v akci
1,2 kg bramborových nočků
kuchyňský provázek

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. Připravenou husu zvenku i zevnitř osolte a opepřete, nebojte se, můžete i více. Bylinky omyjte a osušte a nasekejte nahrubo (pár si jich nechte stranou na ozdobu). Oloupejte 3 cibule a 3 stroužky česneku, nahrubo je nasekejte a smíchejte s bylinkami. Směsí naplňte husu. Kuchyňským provázkem svažte nohy husy k sobě, položte ji na prsa do velkého pekáče a podlijte asi 120–130 ml vody. Dejte do trouby. Zhruba po 1,5–2 hodinách pečení husu otočte a odeberte vypečené sádlo. Do pekáče přidejte omyté vnitřnosti a přilijte ½ litru horké vody a pečte ještě zhruba 2 hodiny.
Zbylou cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Umytá a osušená rajčátka rozpulte, bazalku nasekejte na jemné proužky. V pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte cibuli a česnek a nechte zezlátnout. Pak přidejte rajčátka. Přiklopte poklicí a zhruba 5 minut duste.
Nočky uvařte podle návodu. Slijte je a spolu s bazalkou vmíchejte k rajčatové směsi. Zhruba 10 minut před koncem pečení potřete husu slanou vodou, aby byla kůžička hezky křupavá. Husu vyndejte z pekáče a nechte ji v teple chvilku odpočívat. Vařečkou uvolněte všechny napečené kousky v pekáči a výpek přelijte přes sítko do rendlíku. Seberte z něj co nejvíce tuku, je-li třeba, chvilku provařte. Nočky dosolte a dopepřete, husu naporcujte a podávejte na rajčatových nočcích. Ozdobte bylinkami, které jste si dali stranou. Výborně se hodí i lehký salát.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj