×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Steak na pepři
60 minut , Hlavní chod , Střední náročnost , Česká , Chuťovky , Grilování ,

Steak na pepři

Co budu potřebovat

4 hovězí steaky Albert Excellent Nyní v akci
2 lžíce rostlinného oleje Nyní v akci
vícebarevný pepř (čerstvě namletý nebo nadrcený)
sůl na dochucení
250 g smetany
příloha: 700 g nových menších brambor; brambory Nyní v akci
bylinky dle chuti; bylinky
olej Nyní v akci

Jak na to?

Dobře omyté brambory ve slupce podélně nakrojte. Do jednotlivých řezů vložte bylinky, můžete lehce osolit a potřít olejem. Brambory dejte do pekáčku a přikryjte alobalem. Dejte do trouby a pečte cca 20 minut. Poté sejměte alobal a dopečte doměkka.

Steaky osušte papírovým ubrouskem a naklepejte je pouze klouby rukou, abyste nenarušili jejich strukturu.

Steaky dobře posypte drceným pepřem. Nesolte. Olej (stačí tenká vrstva) rozehřejte na těžké, nejlépe grilovací nebo litinové, pánvi.

Na oleji steaky zprudka opečte z obou stran (cca 2 minuty z každé strany). Takto získáte steak rare: na povrchu bude hotový – hnědý, pod povrchem růžový, ale vnitřek masa bude syrový, krvavý, ale teplý. Pokud chcete steak medium, zmírněte po první minutě plamen a maso dopékejte ještě 2 minuty po obou stranách. Maso bude uvnitř růžové, ale ne krvavé. Steak well done opékejte 5 minut po obou stranách – v průběhu pečení postupně snižujte plamen. Toto maso bude mít křupavou hnědou kůrku a bude celé propečené. Steak při obracení v žádném případě nesmíte napíchnout na vidličku, aby nevytekla šťáva, používejte raději kuchyňské kleště. Hotový steak pak vyjměte a uchovejte na teplém místě.

Šťávu, která zbyla v pánvi, zalijte smetanou, osolte, můžete ještě přidat drcený pepř. Zamíchejte a krátce provařte, až omáčka trochu zhoustne. Zálivkou přelijte maso. Dozdobte máslíčkem, které je součástí balení. Podávejte s pečenými bylinkovými bramborami.

TIP
U steaků je důležitá především kvalita masa. Chcete-li si být jistí, že výsledek bude stát za to, sáhněte po tom nejlepším, co naše supermarkety nabízí. My doporučujeme hovězí steaky (rumpsteak nebo entrecote) značky Albert Excellent.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj