×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Španělský ptáček
120 minut a více , Hlavní chod , Střední náročnost , Česká ,

Španělský ptáček

Co budu potřebovat

4 plátky zadního hovězího masa po asi 100 g
sůl a pepř
2 lžíce hořčice (plnotučné nebo francouzské)
12 plátků anglické slaniny Nyní v akci
2 vejce natvrdo
4 plátky šunky Nyní v akci
2 kyselé okurky, rozkrojené na půlky Nyní v akci
Na omáčku:
2–3 lžíce sádla nebo tuku na smažení
1 cibule, nakrájená
2 plátky slaniny Nyní v akci
1 lžičku hořčice
1 l hovězího vývaru (může být i z kostky)
3 bobkové listy
50 g másla
30 g hladké mouky

Jak na to?

1. Plátky masa přikryji kuchyňskou fólií, aby se při naklepávání nerozpadly. Pak je osolím, opepřím a potřu hořčicí. Klasika je plnotučná, ale já mám radši francouzskou.
2. Na rozklepané maso položím tři plátky slaniny, dvě čtvrtky vejce natvrdo, půlky okurek a šunku stočenou do ruličky. Ptáčka smotám a svážu kuchyňským provázkem nebo nití.
3. V kastrolu, který můžu dát do trouby, rozehřeji sádlo a ptáčky osmahnu ze všech stran. Vyndám je, dám stranou a na tuku opeču cibuli do zlatohněda s kousky slaniny. Přidám lžičku hořčice, lehce osmahnu a zaliji částí masového vývaru. Vrátím ptáčky.
4. Do kastrolu přidám ještě bobkový list, dám do trouby předehřáté na 180 °C a dusím asi hodinu pod pokličkou doměkka. Maso vyndám a šťávu zahustím jíškou z másla a mouky. Povařím 10 minut a nakonec ji přecedím. Z ptáčků sundám nitě a vrátím je do kastrolu.

TIP - Nejběžněji se k ptáčkům dává jako příloha rýže nebo knedlíky. Já jsem si docela oblíbila šťouchané brambory s cibulí. A vždycky udělám ptáčků víc a zmrazím si je pro nečekané návštěvy.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj