×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Koláč z listovéh těsta s kuřecím masem a hříbky
45 minut , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Zapékání ,

Koláč z listovéh těsta s kuřecím masem a hříbky

Co budu potřebovat

2 lžíce olivového oleje Nyní v akci
8 kuřecích stehenních řízků Nyní v akci
sůl a pepř
200 g plátků slaniny Nyní v akci
2 pórky, na kolečka
200 g hříbků nebo hnědých či zahradních žampionu AQ
1 vetší větvička tymiánu
2 lžíce hladké mouky + na pomoučení
200–250 ml mléka Nyní v akci
140 ml 40% smetany
1 vaječný žloutek
500 g listového těsta Nyní v akci

Jak na to?

Slané koláče z listového těsta jsou velmi oblíbené. Už jste vyzkoušeli ten s kuřecím masem, hříbky a slaninou?

1) Troubu předehřejte na 220 °C.

2) Ve středně velkém hrnci s nepřilnavým povrchem rozpalte olej.

3) Zprudka na něm opečte kuřecí maso nakrájené na kousky velikosti sousta. Bude to trvat 5 až 8 minut.

4) Maso osolte a opepřete. Vyndejte z hrnce a dejte stranou.

5) Naopak do hrnce vložte slaninu a opečte ji dozlatova a dokřupava, přidejte pórek, houby a tymián a opékejte 3 minuty, aby zelenina začínala být měkká. Řádně osolte.

6) Pak přimíchejte mouku, minutku opékejte a postupně zalijte mlékem.

7) Nakonec přidejte smetanu, nechte mírně probublávat, aby omáčka zhoustla, a pak do hrnce vraťte kuřecí maso. Dosolte a dopepřete podle chuti.

8) Směs rozdělte do 4 zapékacích misek a jejich okraje potřete našlehaným žloutkem.

9) Listové těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a nakrájejte ho na osm pruhů.

10) Po dvou je vždy překřižte přes misky.

11) Konce plátů přitlačte k miskám, celé je přetřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut, aby těsto krásně zezlátlo a bylo křupavé.

Tip do kuchyně

 

Do pruhu z listového těsta můžete, ale nemusíte, udělat zářezy – pára bude i tak unikat volnými místy vedle překřížení těsta.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj