×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Škubánky s mákem
60 minut , Střední náročnost , Česká , Bezmasé ,

Škubánky s mákem

Co budu potřebovat

1 kg brambor, varný typ C nebo B Nyní v akci
sůl
300 g hrubé mouky
250 g másla Nyní v akci
300 g moučkového cukru
100 g mletého máku

Jak na to?

Brambory oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky a dejte vařit do osolené vody do poloměkka, tedy zhruba 15 minut. Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou.

Brambory poté do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte moukou. Rukojetí vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku (plamen na minimum), přiklopte a nechte „škubánkový základ“ 20 minut propařit.

Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu. Asi po 10 minutách se brambory přestanou lepit na vařečku. Přisolte a mezitím rozpusťte máslo.

Pak polévkovou lžící namočenou do másla „vykrajujte“ škubánky.

Podávejte posypané cukrem s mákem
a přelité máslem.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj