×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečené šátečky s masovou náplní
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Ostatní , Pro gurmány , Piknik , Pečení ,

Pečené šátečky s masovou náplní

Co budu potřebovat

250 ml vlahého mléka Nyní v akci
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru Nyní v akci
375 g hladké chlebové mouky
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje + na vymazání Nyní v akci
Na náplň
60 ml oleje + 2 lžičky navíc Nyní v akci
400 g lilku, na malé kostičky
1 cibule, nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku, rozmělněné
375 g mletého jehněčího masa
2 lžičky sušeného oregana
1 rajče, pokrájené na kostičky Nyní v akci
2 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
1 vejce, lehce našlehané
2 lžičky sezamových semínek

Jak na to?

Upečte si domácí šátečky plněné masovou směsí. Recept je velmi jednoduchý.

Nejprve si připravte těsto:
1) V míse smíchejte mléko, droždí a cukr.
2) V jiné míse smíchejte mouku a sůl.
3) Uprostřed udělejte důlek a do něj vlijte drožďovou směs a olej.
4) Promíchejte, a pak v míse nebo na lehce pomoučněné pracovní ploše vypracujte těsto. Energicky jej hněťte dalších 10 minut.
5) Čistou mísu lehce vymažte olejem, položte do ní těsto a nechte jej hodinu kynout (dokud nezdvojnásobí svůj objem).

Mezitím udělejte náplň:
6) Olej rozpalte v pánvi, přidejte kostičky lilku a 5 minut opékejte. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
7) Naopak do pánve dejte další olej a 5 minut na něm opékejte cibuli.
8) Přidejte česnek a po další minutě, když se česnek krásně rozvoní, i mleté maso.
9) Zprudka opékejte a maso vařečkou drťte, aby se rozpadalo na co nejmenší kousky, které by měli ze všech stran zhnědnout.
10) Přidejte oregano, opečený lilek, rajče i petrželku. Směs důkladně osolte a dejte stranou zcela vychladnout.

A jdeme na pečení:
11) Troubu předehřejte na 200 °C.
12) Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a chvíli ho znovu hněťte dohladka.
13) Pak jej rozdělte na čtyři díly. Každý postupně rozválejte do oválu širokého 15 cm a dlouhého asi 25 cm.
14) Doprostřed oválů rozdělte masovo-lilkovou směs a konce zahněte k sobě – podle fotografie –, aby prostředek zůstal volný.
15) Potřete lehce našlehaným vejcem a posypte sezamem.
16) Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut dozlatova.

Tip do kuchyně

 

Pečené šátečky podávejte jako hlavní jídlo.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj