×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Růžičkový dort
120 minut a více , Dezert , Vysoká náročnost , Česká , Dorty , Pečení ,

Růžičkový dort

Co budu potřebovat

máslo
hrubá mouka
červené potravinářské barvivo
½ skleničky višňové zavařeniny
3 lžíce rumu Nyní v akci
Na těsto:
265 g hladké mouky
265 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva Nyní v akci
lžičky jedlé sody
sůl
6 vajec
350 g cukru Nyní v akci
1 lžíce vanilkového extraktu
380 ml slunečnicového oleje
380 ml podmáslí
Na vanilkový krém:
500 g másla
500 g smetanového sýru Philadelphia
lžičky vanilkového extraktu
850 g moučkového cukru
4 sáčky ztužovače šlehačky

Jak na to?

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl. Do mísy robotu rozklepněte vejce a 10–20 sekund je šlehejte, vsypte cukr a nechte půl minuty šlehat. Poté přidejte vanilkový extrakt a olej, opět prošlehejte. Snižte obrátky na minimum a přidejte polovinu moučné směsi, promíchejte, vlijte polovinu podmáslí, poté vsypte zbylou mouku a nakonec zbylé podmáslí. Prošlehejte do hladkého těsta.
2. Těsto rozdělte do pěti misek. To v první misce obarvěte do tmavorůžova (podle obrázku), ve druhé do světlejšího odstínu, ve třetí opět do světlejšího, ve čtvrté do nejsvětlejší růžové a těsto v páté misce neobarvujte vůbec. Pak jednotlivé korpusy postupně upečte v dortové formě o průměru 20 cm, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pokud máte vícero
forem, pečte naráz. Pečení každého dílu trvá asi 15 minut.
3. Zatímco se korpusy budou péct, udělejte krém. Máslo dejte do velké mísy a vidličkou jej trochu promíchejte, přidejte smetanový sýr a ručním šlehačem krátce prošlehejte. Přidejte vanilkový extrakt a cukr a nejnižší rychlostí promíchávejte, dokud se vše nespojí a není lehce nadýchané. Stále byste měli mít spíš tužší konzistenci krému.
4. Část krému oddělte do menší mističky, později jej použijete na promazávání korpusů. Zbytek krému rozdělte do čtyřech misek – do jedné dejte o trochu víc krému – bude to ten nejsvětlejší, kterým se zdobí i celá horní plocha. Krémy smíchejte se ztužovači (do každé misky dejte jeden), obarvěte růžovým potravinářským barvivem od nejsvětlejšího do nejtmavšího.
5. Sestavte dort. Barevné korpusy mírně seřízněte do rovna, světlý nikoliv. Zavařeninu dejte do rendlíku a spolu s rumem ji zahřejte a promíchejte. Všechny korpusy vyjma světlého zlehka potřete zavařeninou a krémem z malé mističky a poté korpusy posaďte na sebe, nejtmavší dejte dospod, poslední bude nejsvětlejší. Zlehka potřete i boky. Dort dejte na 10 minut do mrazáku – všechny vrstvy se ochladí a dort se vám bude lépe zdobit.
6. Obarvené krémy rozdělte do cukrářských sáčků a ozdobte jimi dort. Začněte odspoda, nejtmavším krémem. Krémové růžičky dělejte od středu krouživým pohybem kolem dokola, jakoby kolečko a půl. Jednu vedle druhé. Pokud se na dortu objeví místo bez růžičky, vyplňte ho krémem příslušné barvy tahem ve tvaru písmene C.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj