×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Roláda z vepřové plece
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Pečení ,

Roláda z vepřové plece

Co budu potřebovat

1–1,2 kg vepřové plece Nyní v akci
sůl
1 lžíce celého černého pepře
2 lžičky červených chilli vloček
lžíce fenyklových semínek
10–12 lístků šalvěje, nasekaných
1 snítka rozmarýnu, lístky odrhnuté a nasekané
1 snítka tymiánu, lístky odrhnuté
hrst čerstvé hladkolisté petržele, nasekané
4 stroužky česneku, nasekané
2 lžičky kaparů, nasekaných
kůra z 1 pomeranče, nastrouhaná Nyní v akci
100 g slaniny v plátcích Nyní v akci
olivový olej Nyní v akci
několik neoloupaných stroužků česneku a pár snítek stejných bylinek jako na kořeněnou náplň rolády
200 ml bílého vína

Jak na to?

Troubu předehřejte na 150 °C. Vepřovou plec očistěte od šlach a přebytečného tuku. Rozřízněte ji tak, aby tvořila přibližný obdélník a byla silná asi 2–3 cm. Maso osolte. Pepř, chilli vločky a fenyklová semínka opražte nasucho v pánvi a roztlučte je v hmoždíři. Pak maso rovnoměrně posypte roztlučeným kořením, bylinkami, česnekem, kapary a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Vše pěkně přitlačte prsty. Nakonec navrch rozložte plátky slaniny. Maso po délce pevně srolujte. Roládu převažte kuchyňským provázkem.
Do pekáče nalijte trochu olivového oleje a nechte ho rozehřát na plotně. Opečte na něm krátce stroužky česneku a bylinky. Pak odsuňte česnek a bylinky na stranu a opečte roládu ze všech stran, aby se zatáhla. Maso dejte do trouby a pečte zakryté poklicí zhruba 2 hodiny. Pak zvyšte teplotu na 250 °C a ještě 30 minut pečte.
Maso po upečení přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte 15 minut odpočívat. Zatím dejte pekáč na plotnu, rozehřejte výpek, přilijte víno a přiveďte k varu. Ze stěn pekáče setřete připečené zbytky a šťávu zredukujte.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj