×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Rebarborový koláč
30 minut , Střední náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Rebarborový koláč

Co budu potřebovat

Na rebarborovou náplň:
1 kg rebarbory
150 g krupicového cukru Nyní v akci
6 lžiček kukuřičného škrobu
1 lžička mletého zázvoru
Na drobenku:
140 g tmavého cukru
140 g krupicového cukru Nyní v akci
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru špetka soli
450 g hladké mouky
230 g másla Nyní v akci
Na těsto:
2 velká vejce
2 žloutky
160 g zakysané smetany Nyní v akci
4 lžičky vanilkového extraktu
260 g hladké mouky
200 g krupicového cukru Nyní v akci
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
180 g másla, nakrájeného na malé kousky Nyní v akci

Jak na to?

1 Nejdřív si předehřeju troubu na 160 °C, vymažu plech velký 30 x 40 cm a vyložím ho pečicím papírem. Rebarboru nakrájenou na jedno- až dvoucentimetrové kousky proházím v misce s cukrem, škrobem a zázvorem a dám stranou.
2 Do velké mísy nasypu oba cukry, skořici, zázvor a sůl. Přidám mouku a máslo nakrájené na kousky. Prsty spojím směs tak, aby se dělaly hrudky, které nemusí být stejně velké.
3 Metlou či šlehačem promíchám vejce, žloutky, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. V jiné míse nebo v robotu smíchám mouku, cukr, sodu a prášek do pečiva, sůl, přidám máslo a lžíci směsi zakysané smetany s vejci. Zpracuju ve vlhké těsto a postupně, po dvou dávkách, přidávám zbylou směs ze zakysané smetany a vajec.
4 Čtvrtinu těsta si dám stranou, ostatní rozetřu na plech. Pokladu rebarborou a na ni lžící poházím zbylé těsto. Navrch rovnoměrně nasypu drobenku a peču 45–50 minut. Ke konci vpíchnu do koláče párát­ko. Když se na něm nedrží těsto, je koláč hotový.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj