×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Rajská omáčka
60 minut , Hlavní chod , Střední náročnost , Česká , Omáčky ,

Rajská omáčka

Co budu potřebovat

NA VÝVAR
1 kg hovězího zadního Nyní v akci
1 cibule, oloupaná, přepůlená
sůl
NA OMÁČKU
3 lžíce másla Nyní v akci
2 mrkve, nakrájené na kostky
1 petržel, na kostky
¼ celeru, na kostky
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 lžička celého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce cukru
1 rajský protlak
200 g (polovina konzervy) krájených rajčat Nyní v akci
1–2 lžíce octa
1 lžička kůry z citronu, nastrouhaná Nyní v akci
čerstvý tymián
špetka mleté skořice
1 litr domácího hovězího vývaru
1 a ½ lžíce švestkových povidel
sůl
strouhaný perník

Jak na to?

Maso očistěte, opláchněte a svažte do válečku. V hrnci ho zalijte vodou, přidejte cibuli, sůl a vařte 1 až 1 a ½ hodiny. Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte.
Mezitím se dejte do omáčky. Do másla, rozpuštěného v hrnci, vsypte nakrájenou zeleninu a nechte 5 minut měknout. Přidejte cibuli, opražte, pak vsypte koření: pepř, nové koření a bobkové listy. Zasypte lžící cukru, chvilku opékejte, pak přidejte rajský protlak, rajčata a nechte probublávat. Ochuťte octem a citronovou kůrou, tymiánem a skořicí. Zalijte hovězím vývarem, přidejte povidla, sůl, vařte 45 minut. Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. V omáčce ohřejte maso. K rajské omáčce chutnají knedlíky, těstoviny i rýže.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj