×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Profiteroly s tvarohovou šlehačkou a jahodami
60 minut , Dezert , Nízká náročnost , Česká , Sladká jídla ,

Profiteroly s tvarohovou šlehačkou a jahodami

Co budu potřebovat

50 g másla Nyní v akci
70 g hladké mouky
2 vejce
moučkový cukr na posypání
Na náplň
150 ml smetany ke šlehání
100 g polotučného tvarohu
400 g jahod, pokrájených

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. Do střed­ního hrnce vlijte 150 ml vody, přidejte máslo a zahřejte, aby se máslo rozpustilo. Poté přiveďte k varu. Když je směs vroucí, odstavte a nasypejte prosátou mouku. Vše dobře promíchejte a vraťte zpět na spo­rák. Za stálého míchání zahřívejte, dokud těsto nebude tvořit hladkou, lesklou kouli, snadno se odlepující od stěn hrnce. Nechte vychladnout alespoň 15 minut. Těsto začněte hníst v hnětači a postupně přidejte obě vejce. Hněťte, dokud nebude těsto hladké. Pak ho přendejte do zdobi­cího cukrářského sáčku bez koncovky. Na plech vytvořte 15–20 stejně velkých kopečků a pečte 15–18 minut, dokud ne­jsou krásně nafouknuté a zlaté. Na chvíli vyjměte plech a do každé bulky udělejte špejlí ze strany malý otvor, kterým může unikat horký vzduch. Vraťte zpět do vy­pnuté trouby a s pootevřenými dvířky ne­chte ještě 3–5 minut stabilizovat. Vyjměte a nechte úplně vychladnout.
Na náplň si ušlehejte smetanu do pevné šlehačky a opatrně promíchejte s tvarohem. Pak přimíchejte polovinu pokrájených jahod.
Každý profiterol rozřízněte na polovinu (můžete je nechat i nedoříznuté), naplňte vrchovatou lžící šlehačky s ovocem a zavřete. Do smetany, která je vidět, lehce vtlačte zbytek ovoce. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: VLADISLAV STUPARIČ

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj