×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pomalu pečená kachna po provensálsku
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Francouzská , Pro gurmány , Pečení ,

Pomalu pečená kachna po provensálsku

Co budu potřebovat

1 kachna (2 kg), rozporcovaná Nyní v akci
na 4 díly
2 cibule, nasekané najemno
hrst nasekané petrželky
1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
8 stroužků česneku, rozpůlených
2 bobkové listy
2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce koření provensálské byliny Nyní v akci
1 malé balení rajského protlaku
125 ml suchého bílého vína
250 ml drůbežího vývaru
špetka cukru Nyní v akci
balíček zelených oliv bez pecek Nyní v akci

Jak na to?

Kachnu si nejspíš každý den doma nepřipravíte. Pokud ale nastane ona sváteční příležitost, určitě vyzkoušejte náš recept na pomalou pečenou kachnu po provensálsku.

1) Kachnu naporcujte na čtvrtky, přičemž hřbet, křídla a krk odložte stranou.

2) Kůži na stehnech a prsou několikrát propíchejte vidličkou.

3) Předehřejte troubu na 250 °C.

4) Do pekáče rozprostřete polovinu nasekané cibule, petrželku, tymián, česnek, bobkové listy a celer.

5) Čtvrtky kachny ze všech stran osolte, opepřete a poprašte provensálským kořením.

6) Pak díly masa položte kůží navrch na zeleninu a pečte 10 minut.

7) Potom znovu propíchejte kůži, pekáč přikryjte alobalem a kachnu pomalu pečte 3 hodiny při teplotě 130 °C. Maso bude úplně měkké a tuk vypečený v pekáči.

8) Mezitím v kastrolu opečte na kachním tuku hřbet, krk a křídla do zlatohněda.

9) Přidejte zbývající cibuli a osmahněte ji dozlatava.

10) Slijte vypečený tuk a vmíchejte rajský protlak – míchejte, až začne hnědnout; trvá to asi 3 minuty.

11) Pak ho zalijte vínem, chvilku povařte, přilijte 700 ml vody, drůbeží vývar, cukr a asi hodinu zprudka vařte, až se tekutina zredukuje na asi 250 ml. Sceďte a z hladiny seberte tuk.

12) Pekáč s kachnou vyndejte z trouby, maso vykostěte a nechte stranou.

13) Zeleninu a byliny z pekáče přesuňte do pánve a snažte se, aby se do ní dostalo co nejméně tuku, zalijte scezeným vývarem, přidejte olivy a vařte asi 10 minut, až bude šťáva
hustá.

14) Porce pečené kachny dopečte pod grilem dozlatova.

Tip do kuchyně

 

Na talíře rozdělte připravenou omáčku, do ní položte maso a ozdobte ho bylinkami a bobkovým listem. Podávejte s čerstvou bagetou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj