×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pickles – základní recept
120 minut a více , Střední náročnost ,

Pickles – základní recept

Co budu potřebovat

1 kg bio zeleniny: 500 g bílého zelí, 300 g mrkve a 200 g cibule (Poměry můžete měnit, nebo použít i jinou zeleninu, třeba ředkve, tuřín, kedlubny nebo červenou řepu.)
15–20 g mořské soli
koření podle chuti: kmín, kopr, zázvor, jalovec nebo bobkový list
4l zavařovací lahev nebo keramická nádoba na pickles

Jak na to?

Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nahrubo a cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Množství upravte podle použité nádoby. Zeleninu smíchejte se solí ve velké míse a dobře ji rukama promačkejte, aby začala pouštět šťávu. Pak ji okořeňte a napěchujte do čisté nádoby tak, aby byla ponořená do šťávy, a zatižte ji. Pokud nemáte nádobu určenou přímo ke kvašení, která je vybavena pokličkou, použijte třeba dobře umytou zavařovací sklenici, naplněnou vodou nebo pískem. Nádobu na kvašení postavte do misky (během kvašení z ní může vytékat šťáva) a nechte ji stát 4–6 dní v teplotě kolem 20 °C. Nižší teplota kvašení zpomaluje, při vyšších teplotách by kvašená zelenina mohla žluknout. Nedávejte ji k topení nebo na přímé slunce.
Když je zelenina zkvašená a měkká a je v ní hodně šťávy, rozdělte ji do menších zavařovacích sklenic. Zelenina musí být ponořená v kysané šťávě. Kvašení zastavíte tak, že dáte lahve do ledničky. A pokud ji hned nesníte, vydrží tam i několik měsíců.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj