×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem
120 minut a více , Hlavní chod , Střední náročnost , Česká , Saláty , Pečení ,

Pečené kuře s citronovo-bylinkovým máslem a okurkovým salátem

Co budu potřebovat

50 g másla, změklého
svazek bylinek – tymiánu, petrželky, trochu rozmarýnu + k servírování
4 stroužky česneku, 1 rozetřený, zbylé 3 celé, jen zmáčknuté do placata
2 citrony, přepůlené
1 kuře, okolo 1½ kg Nyní v akci
2 mrkve, nahrubo nakrájené
1 cibule, nahrubo nasekaná
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
250 ml kuřecího vývaru
brambory vařené ve slupce k podávání Nyní v akci
Na salát
2 velké salátové okurky Nyní v akci
2 lžíce octa
1 lžíce jablečného octa
4 lžičky cukru Nyní v akci
sůl a pepř podle chuti
1 lžíce slunečnicového oleje

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. V malé misce promíchejte máslo s většinou jemně nasekaných bylinek, rozetřeným stroužkem česneku a citronovou šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Lehce osolte a dejte stranou.
Kuře omyjte, osušte a prstem ruky odtrh­něte kůži od masa na prsou kuřete. Do vzniklé kapsy dejte většinu bylinkového másla. Zbytkem potřete celé kuře svrchu. Do vnitřní dutiny kuřete dejte zbylé pře­půlené citrony, zbytek bylinek a rozmáčk­lý česnek a kuřeti svažte nohy k sobě.
Na dno pekáčku vyskládejte nasekanou mrkev, cibuli a bobkové listy. Navrch posaďte kuře, lehce ho podlijte vodou a pečte 1,5 hodiny. Podlévejte výpekem. Pak kuře vyjměte z trouby, přendejte ho na servírovací talíř a pomocí dřevěných hůlek vytáhněte z dutiny česnek a půlky citronu a kuře nechte 5 minut odpoči­nout. Udělejte šťávu: do výpeku v pekáči vymačkejte šťávu, která ještě zbyla v citronech pečených uvnitř kuřete, pe­káč dejte na sporák a na slabém plameni ho zahřívejte. Cibuli a mrkev můžete po­nechat, případně odstranit. Opatrně vmí­chejte mouku, a když je zcela rozmícha­ná, vlévejte vývar a pár minut povařte. Šťávu přelijte do omáčníku a servírujte ke kuřeti – jednotlivé porce podávejte s bramborami vařenými ve slupce a okurkovým salátem.
Na salát omyjte obě okurky, odřízněte konce a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Dejte do mísy. Ze zbylých in­grediencí našlehejte zálivku. Tu vmíchej­te k okurkám.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj