×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečená krůta
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Česká ,

Pečená krůta

Co budu potřebovat

1 krůta o váze asi 5 kg Nyní v akci
1 svazek tymiánu
1 palice česneku
150 g másla Nyní v akci
70 g dijonské hořčice
60 ml olivového oleje Nyní v akci
sůl
500 ml kuřecího vývaru
90 g medu Nyní v akci
Na šťávu:
vypečená šťáva z krůty
10–12 kostek ledu
35 g hladké mouky
1 litr kuřecího vývaru

Jak na to?

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.

3. Do pekáčku nalijte vývar, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.

4. Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.

5. Šťávu smíchejte s vývarem, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby
obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.

Zajímá Vás, jak na poctivý vývar či nějakou zabijačkovou specialitu? Podívejte se na náš článek Vepřové maso, kde naleznete mnoho užitečných rad a tipů, které zúročíte nejen ve Vaší kuchyni.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj