×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečená husí prsa na tymiánu s calvadosem
90 minut , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Česká , Pro gurmány , Pečení ,

Pečená husí prsa na tymiánu s calvadosem

Co budu potřebovat

3 kusy husích prsou
1/2 svazku tymiánu
400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 cibule
1 lžíce jalovce
1 litr drůbežího vývaru
250 ml jablečné šťávy
5 lžic calvadosu
jíška na zahuštění (nemusí být)
sůl, pepř
červené zelí a houskový knedlík k podávání

Jak na to?

Pečená husa s tymiánem a houskovým knedlíkem si přímo žádá nějakou sváteční událost. A nemusí to být zrovna svatomartinská.

1) Troubu předehřejte na 200 °C.

2) Husí prsa opláchněte a osušte. Z jedné strany uvolněte kůži a vsuňte pod ni část nasekaných lístků tymiánu, nakonec důkladně osolte a opepřete. Kůži párkrát propíchněte, aby se mohl vypékat tuk.

3) Prsa položte kůží nahoru do pekáče a pečte asi půl hodiny.

4) Kořenovou zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli zrovna tak a vše dejte spolu s kuličkami jalovce do pekáče k husím prsům.

5) Pečte zhruba hodinu, často podlévejte (spotřebovat byste měli asi 3/4 litru vývaru).

6) Maso vyjměte z pekáče a nechte přikryté stranou odpočívat.

7) Výpek přeceďte přes síto do hrnce, nechte ustát a lžící seberte vrstvu sádla.

8) Pak znovu zahřejte a do výpeku vmíchejte zbylý vývar, jablečnou šťávu a calvados. Povařte asi 5 minut, dochuťte solí, pepřem, a případně zahustěte trochou jíšky. Vmíchejte zbylý tymián.

Tip do kuchyně

 

Husí prsa nakrájejte na plátky a podávejte s výpekem, zelím a houskovým knedlíkem.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj