×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečená čalamáda z červené řepy
120 minut a více , Svačina , Nízká náročnost ,

Pečená čalamáda z červené řepy

Co budu potřebovat

1 kg mladé červené řepy, bez natě
olivový olej Nyní v akci
250 g krupicového cukru
150 ml červeného vinného octa
2 lžíce balzamikového octa
1 velká červená cibule, nakrájená nadrobno
50 g čerstvého křenu, nastrouhaného
NA PEČENÉ RAJČATOVÉ PYRÉ Nyní v akci
1 kg rajčat, rozpůlených Nyní v akci
sůl
4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
50 ml oleje Nyní v akci

Jak na to?

Troubu předehřeju na 180 °C. Rajčata položím na plech řeznou stranou nahoru, osolím je, rozdělím na ně plátky česneku a zakapu olivovým olejem. Peču je zhruba hodinu ve spodní části trouby. Pak je promačkám přes sítko, zbavím se tak slupky a semínek a zůstane mi krásně voňavé pyré.
Na druhý plech nebo do pekáče vložím červenou řepu a pokapu ji trochou oleje. Dám do trouby k rajčatům a peču 1 až 1,5 hodiny, nebo i trochu déle, dokud se nedělají na slupce puchýřky a není trochu zčernalá a uvolněná. Pak nechám řepy trochu vychladnout a oloupu je. Jde to celkem snadno. Pak je nahrubo nastrouhám.
Cukr, oba octy, cibuli a křen dám do většího hrnce, promíchám, přivedu k varu a vařím asi 5 minut. Pak přidám rajčatové pyré a ještě pár minut vařím. Nakonec přidám řepu a ještě 10 minut povařím do zhoustnutí. Horké přendám do sterilizovaných skleniček, otočím na víčko a nechám vychladnout. Po otevření je raději nechávám v ledničce. Dlouho ale stejně nevydrží, klidně si čalamádu k snídani namažu na topinku, přidám vedle míchaných vajíček.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj