×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Ovocný koláč
120 minut a více , Dezert , Vysoká náročnost , Pečení ,

Ovocný koláč

Co budu potřebovat

Na koláč
375 g hladké mouky + na podsypání
1 lžíce krupicového cukru + špetka soli Nyní v akci
175 g másla, chlazeného a nakrájeného na kousky
5–7 lžic ledové vody Nyní v akci
2 lžičky čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
1 vejce
Na náplň
40 g hladké mouky
1 lžička škrobu
špetka soli
100 g krupicového cukru
¼ lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového cukru Nyní v akci
½ lžičky mletého kardamomu
1 kg ovoce nejradši čerstvého, třeba borůvky maliny a jahody
1 vejce + 1 lžíce vody + špetka soli na potření Nyní v akci
krystalový cukr

Jak na to?

Předehřeju si troubu na 200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju mouku, cukr a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice. Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
Je čas na náplň. V misce smíchám mouku, škrob, sůl, cukr, vanilku a kardamom – ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám mřížku z proužků těsta, které k sobě „přilepím“ vajíčkem prošlehaným s vodou a solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým cukrem.
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na 175 °C a peču ještě 50–60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut. Před podáváním ho nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Podávám se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou na hezkých talířcích.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj