×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Opičí chléb
120 minut a více , Vysoká náročnost , Česká , Moučníky a koláče ,

Opičí chléb

Co budu potřebovat

2,5 lžičky sušeného droždí
380–440 g hladké mouky
1 lžička soli
3 lžíce cukru
půl lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kúry
1 velké vejce
2 lžíce másla, rozpuštěného Nyní v akci
180 ml mléka, ohřátého na 40 °C Nyní v akci
Na obalování:
300 g tmavého cukru
1,5 lžíce mleté skořice
půl lžičky mletého nového koření
125 g másla Nyní v akci

Jak na to?

1. Dortovou formu s vykrojeným středem a průměrem 25 cm vymažte máslem. V nádobě od robotu (celý následující postup můžete dělat v míse vařečkou) smíchejte 60 ml vody ohřáté na 40 °C a sušené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až obsah lehce zpění. Přidejte 130 g mouky smíchané se solí, cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kúrou, vejcem, máslem a ohřátým mlékem. Dobře promíchejte, aby bylo těsto hladké. Pak postupně přidávejte zbývající mouku, na střední rychlosti 3–4 minuty promíchávejte, dokud se těsto nezačne pomalu odlepovat od stěn mísy. Pak těsto v míse zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.
2. V misce smíchejte cukr, mletou skořici a nové koření. Máslo rozpusťte.
3. Těsto rozválejte na pomoučené ploše do tloušťky jednoho centimetru a nakrájejte na malé
čtverečky. Z nich vytvarujte dvoucentimetrové kuličky. Každou nejprve ze všech stran namočte do másla a pak ji obalte v cukrové směsi a postupně je dávejte do formy. Zakryjte fólií a nechte hodinu kynout. Pečte 30–35 minut při teplotě 180 °C. Deset minut nechte chladnout ve formě, pak vyklopte a podávejte teplé.
TIP - Na slanou variantu (se lžičkou cukru, bez vanilky a pomeranče) obalujte těsto v másle s utřeným česnekem a pak ve strouhaném parmazánu.

Pořídíte z letáku

  • současná cena: 17,90 cena před slevou: 24,90
    sleva: −18 %
  • současná cena: 17,90 cena před slevou: 19,90
    sleva: −10 %

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj