×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Musaka
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Řecká ,

Musaka

Co budu potřebovat

lžíce olivového oleje Nyní v akci
1 cibule, nasekaná
2 velké stroužky česneku, rozmělněné
350 g mrkve, oloupané, nakrájené na kostičky
450 g mletého hovězího masa Nyní v akci
100 ml bílého vína
1 lžička mleté skořice + na poprášení
¼ lžičky pálivé papriky
400g plechovka rajčat
2 lžíce rajčatového pyré
sůl, pepř
1 vrchovatá lžíce čerstvých oreganových lístků
2 vrchovaté lžíce hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy Nyní v akci
3 lilky (dohromady asi 750 g), konce odříznuté
máslo na vymazání mísy Na dokončení Nyní v akci
2 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
300 g řeckého jogurtu
50 g parmazánu, strouhaného
pár lístků rukoly k podávání

Jak na to?

Jednu lžíci oleje rozpalte ve velkém, nejlépe litinovém hrnci. Přidejte cibuli a 6–8 minut ji opékejte. Pak vmíchejte česnek a po minutě i mrkev. Promíchejte a do hrnce dejte i mleté maso. Zprudka ho opékejte a vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky a ty ze všech stran zhnědly. Teprve když je maso opečené, vlijte víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří. Vmíchejte skořici a pálivou papriku, přidejte rajčata, pyré a 1 lžíci vody. Ochuťte solí, pepřem, přidejte oregano a polovinu petrželky a na slabém plameni vařte asi 50 minut.
Občas promíchejte. Nakonec dochuťte solí a vmíchejte zbylou petrželku. Než se dodělá masová směs, připravte lilky. Troubu předehřejte na 180 °C. Trochou oleje potřete pečicí papíry, kterými jste vyložili dva plechy. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou. Lilky pokrájejte na centimetrové plátky a potřete je směsí oleje a citronové šťávy a dobře je z obou stran opepřete. Pečte je 20–25 minut. Vyjměte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C. Zapékací mísu o rozměrech 28 × 20 × 6 cm vymažte máslem a na dno dejte 2 vrchovaté lžíce masové směsi.
Na ni rozložte lilky – mohou se mírně překrývat – a navrch dejte zbytek masové směsi. Vejce našlehejte v míse. Škrob rozmíchejte v troše jogurtu a pak vše vmíchejte do zbývajícího jogurtu. Jogurt se škrobem přidejte k vejcím spolu s polovinou sýru. Osolte a opepřete a navrstvěte na povrch musaky. Posypte zbytkem sýru, trochou skořice a pepřem. Pečte asi 50 minut až hodinu dozlatova.
Po vyndání z trouby nechte musaku 10 minut odpočívat, pak posypte petrželkou.
Podávejte s hrstí rukoly.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj