×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Musaka
60 minut , Vysoká náročnost , Východoevropská , Pro gurmány ,

Musaka

Co budu potřebovat

olivový olej na opékání Nyní v akci
1 velká cibule, nakrájená nejemno
4 stroužky česneku, drcené
600 g mletého hovězího masa Nyní v akci
1 plechovka krájených rajčat
300 ml suchého bílého vína
1 lžička mleté skořice
hrst oreganových lístku
1 lžička sušených chilli kroužků
2 velké lilky
sůl a čerstvě namletý pepř
zakysaná smetana + bageta k podávání Nyní v akci
Na bešamelovou omáčku:
75 g másla Nyní v akci
75 g hladké mouky
600 ml mléka Nyní v akci
150 g mletého parmazánu + 2 hrsti na posypání
2 středně velká vejce, rozšlehaná
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Jak na to?

1. V pánvi rozehřeju dvě lžíce oleje, opeču cibuli, přidám česnek a opékám jednu až dvě minuty. Přidám maso a za stálého míchání opékám deset minut. Pak s rajčaty, vínem,
chilli, skořicí a bylinkami dusím na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu.
2. Zatímco se maso dusí, rozkrájím podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřu je olejem, rozprostřu je na plech a nechám je pod grilem zapéct, aby zezlátly.
3. V kastrolu rozehřeju máslo a za stálého míchání přidávám mouku, smažím asi minutu a pak pomalu přilévám mléko a vymíchám dohladka. Přidám sýr, vymíchám znovu dohladka, sundám z plotny, nechám trochu vychladnout a vmíchám vajíčka a muškátový oříšek.
4. Teď začnu vrstvit do zapékací mísy. Maso osolím a opepřím. První vrstva na dně je lilek, druhá maso a bešamel, pokračuju lilkem a masem, končím bešamelem. Nakonec posypu parmazánem a peču na 180 °C v troubě 30 až 40 minut dozlatova.
TIP - K musace je samozřejmě nejlepší připíjet retsinu, to po pryskyřici vonící řecké víno. Ale
hodí se i každé dobré suché bílé.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj